Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

A pikkelysömör nem fertőző bőrbetegség

Ma van a pikkelysömör világnapjaA psoriasis (pikkelysömör) az egyik leggyakrabban előforduló, nem fertőző bőrbetegség, amely Európa lakosságának kb. 1,5-2 százalékát érinti, Magyarországon pedig mintegy 140-200 ezerre tehető a betegségben szenvedő, vagy lappangva érintettek száma.

A Pikkelysömör Világnapi rendezvény célja

A Semmelweis Egyetemen ez alkalomból megrendezett Psoriasis Világnapi rendezvény célja elsősorban az volt, hogy a nyilvánosság figyelmét a megbetegedésre irányítva, eloszlassák az emberek gondolkodásában rögzült a tévhiteket, tájékoztassák az érintetteket a Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán is elérhető terápiás lehetőségekről, az újabb gyógymódokról, és minél szélesebb körben megismertessék a Magyar Psoriasis Alapítvány, és a Psoriasisos Betegek Egyesületének tevékenységét.

A betegek 10 százalékánál a betegséget ízületi panaszok is súlyosbítják, ami akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. A psoriasis változó súlyosságú kórkép, de gyakorisága és krónikus lefolyása miatt kezelése az egyénre és a társadalomra is súlyos terheket ró. Véglegesen sajnos nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel azonban hosszabb tünetmentes állapotot lehet elérni. A betegségben szenvedőknek azonban a fájdalom, és az egyéb testi tünetek mellett egy másik súlyos problémával is meg kell küzdeniük: a társadalmi kirekesztettséggel - derül ki a SOTE hírleveléből.

A pikkelysömör kezelése

A különféle krémek, kenőcsök, a számos esetben kitűnő hatású fényterápia, vagy a belsőleg szedhető gyógyszerek mellett néhány éve hazánkban is elérhetők az ún. 'biológiai válaszmódosító szerek'. Ez a modern gyógymód lehetővé teszi a bőrtünetek kialakulásában fontos szerepet játszó molekulák célzott kezelését. Hatásukra a javulás rövid időn belül bekövetkezik: a betegek bőre tünetmentessé válik, ízületi panaszaik megszűnnek.

Ezt a terápiát ma Magyarországon csak az erre kijelölt egyetemi klinikák, és nagyobb kórházak psoriasis centrumaiban alkalmazzák, így Budapesten, a Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján, ahol számos pikkelysömörös beteg folyamatos kezelése, és gondozása történik. Az itt működő Psoriasis Centrumban az országban elsők között végeztek biológiai válaszmódosító kezeléseket, amelynek következményeként számos beteg juthatott hozzá az új kezeléshez, gyógyszerekhez.

 

A pikkelysömör kialakulása több tényezőtől függ

A hajlam öröklött, ebben több gén is szerepet játszik. Ma még nincs olyan rutin vizsgálat, melynek segítségével, a bőrtünetek megjelenése előtt, jelezhető lenne a pikkelysömörre való hajlam. Ahhoz, hogy a betegség tüneteket okozzon, az öröklött gének mellett úgynevezett 'provokáló faktorra' is szükség van. Ez lehet bármilyen olyan külső vagy belső tényező, amelyre a bőr reagál. Provokáló faktoroknak nevezik a szakemberek mindazon hatásokat, melyek a pikkelysömörre hajlamos beteg bőrén psoriasist képesek megjeleníteni. Pikkelysömöre azonban csak annak lehet, aki a betegségre való hajlammal születik.

Fontos megjegyezni, hogy a pikkelysömör semmilyen formában nem fertőz. Mivel a hajlam nem adható át másnak, ezért a beteg psoriasisa környezetére nem veszélyes.

A psoriasisnak számtalan fajtája létezik, így a tünetek is sokfélék

Egyeseknél csupán a bőr szárazsága, pikkelyessége látható, másoknál ez viszketéssel is jár. A betegség súlyos formáiban az életet is veszélyezteti, szerencsére azonban az enyhe-középsúlyos formák a gyakoribbak. Ugyanakkor egyike az életminőséget nagymértékben rontó bőrbetegségnek. Nehezítheti az emberi kapcsolatokat, a társadalmi érvényesülést. További problémát jelent, hogy a kezelés sokszor igen költséges.

A kellemetlen tüneteknél is jobban szenvednek azonban a pikkelysömörös betegek a társadalmi kirekesztettségtől. Egy, a 2004-ben megrendezett első Nemzetközi Pikkelysömör nap alkalmából közzétett, több európai országból származó adatokon alapuló felmérés szerint a pikkelysömörben szenvedő betegekkel a társadalom még mindig számkivetettként bánik. Az öt országban készült felmérés szerint az emberek körülbelül fele nem csókolná meg, vagy ölelné át pikkelysömörben szenvedő embertársát, és nem úszna, vagy étkezne vele együtt. Ez lehet az oka annak, hogy oly sok ember még mindig kirekesztő a pikkelysömörben szenvedőkkel szemben.

[OrientPress Hírügynökség]

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pikkelysömör  psoriasis 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!