Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

Október 29: Psoriasis Világnap

Október 29: Psoriasis VilágnapAz elmúlt évekhez hasonlóan az idén is október 29-én kerül megrendezésre a Psoriasis Világnapja. A Psoriasisos Betegszervezetek Nemzetközi Szövetsége által elhatározott figyelemfelkeltő rendezvény célja, hogy hallassák annak a világszerte mintegy 125 millió embernek a hangját, aki ebben a betegségben szenved.

Csütörtökön lesz a Pikkelysömör (Psoriasis) Világnap

A bőrgyógyászati megbetegedések súlyosság és gyako­riság alapján egyik legjelentősebb csoportját a psoriasis (pikkelysömör) alkotja. Az európai országokban az össznépesség mintegy 1.4-2%-át érinti. A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társa­dalomra mind pedig a betegekre jelentős terheket ró, az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja. Az összes beteg mintegy 10%-ánál ízületi érintettség lép fel, mely súlyos deformáló izületi gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Magyarországon 140-200 ezerre tehető a betegségben manifeszt módon vagy látensen érintettek száma.

A pikkelysömör súlyossága, gyakorisága és krónikus volta a betegekre és környezetükre szinte elviselhetetlen terheket ró, a betegek nagy része állandó kiterjedt bőrtünetektől szenved. Emiatt általános egészségi állapotuk és az életminőségük jelentősen romlik, a mindenki által jól látható bőrtünetek pszichés megterhelést rónak a betegekre és környezetükre is, mely nem ritkán a társadalomból, a környezetből való kirekesztettségig, kitaszítottságig is mélyülhet. A kellemetlen és időigényes helyi – otthoni és ambuláns – kezelések szintén nagymértékben rontják az életminőséget.

 

Gyógymódok és lehetőségek

A pikkelysömör kezelésének a célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelésekkel, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel. Kiváló, számos enyhe és súlyos esetben is első választandó módszer lehet a fénykezelés.

Az eddig forgalomba került biológiai szerek legfontosabb célpontjai pikkelysömörben a gyulladás kialakulásában kulcsfontosságú TNFα nevű molekulák, melyek gátlása révén új lehetőség nyílt a súlyos bőrtünetektől vagy ízületi érintettségtől szenvedő pikkelysömörös betegek kezelésében. A beteg által önmagának beadható injekció vagy 6-8 hetente beadott infúzió formájában kerülnek alkalmazásra. Hatásuk ideális esetben már néhány nap múlva észlelhető, 1-2 hét alatt a betegek bőre tünetmentessé válik, ízületi panaszaik is megszűnnek.

Ez a lehetőség alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. Az eddig csak nehezen befolyásolható tünetekkel rendelkező legsúlyosabb páciensek állapota is hosszú távon kontrollálhatóvá vált. Ezek a szerek ma már Magyarországon is elérhetőek. Mivel alkalmazásuk igen nagy szakértelmet és körültekintést igényel, indokolt esetekben az arra kijelölt egyetemi klinikákon és nagyobb kórházak bőrgyógyászati osztályán működő psoriasis centrumokban van lehetőség a kezelések lefolytatására. Budapesten a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Psoriasis Centrum keretei között nagy számú pikkelysömörös beteg folyamatos kezelését, gondozását végzik, ahol pikkelysömör kezelésének teljes eszköztára rendelkezésre áll. Az országban elsők között végeztek itt biológiai válaszmódosító kezeléseket, ily módon számos beteg jutott már itt hozzá az új gyógyszerekhez.

A világnap céljai

A psoriasis nap üzenete mindezek alapján többszörös:

  1. A psoriasis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés, mely szinte bizonyosan mindenkinek a környezetében előfordul, így fontos, hogy arról minél többen informáltak legyenek, ezáltal csökkenjen a tünetes betegek társadalmi kirekesztettsége. A betegségben szenvedőknek az életminőségét igen nagymértékben rontja. A betegség nem fertőző.
  2. A korszerű gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években a psoriasis kezelése terén. Ezek révén a betegek döntő többsége, leginkább az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek ma már a megfelelő modern biológiai kezelésekkel tünetmentesíthetők. Tekintettel arra, hogy még mindig nagyon sok a későn, már csak igen elhanyagolt állapotban orvoshoz kerülő beteg, a psoriasis nap egyik fő célja a tünetmentesítés, a kezelés lehetőségeinek minél szélesebb körben való kommunikálása.

A Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Psorasis Centrumának munkatársai a Psoriasis Világnap alkalmából október 29-én délelőtt nyílt napon várják a betegeket és az érintetteket konzultációra.

[OrientPress Hírügynökség]

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pikkelysömör  psoriasis 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!