Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Melanóma-kockázat és antioxidánsok

Melanóma-kockázat és antioxidánsokAz Archives of Dermatology folyóiratban publikált beszámoló szerint az antioxidáns táplálékkiegészítők a jelek szerint nem állnak összefüggésben a melanóma megnövekedett kockázatával.

A rákmegelőzésre szolgáló antioxidánsokkal nemrégiben végzett randomizált vizsgálatból az derült ki, hogy a táplálkozás szempontjából megfelelő adagban naponta fogyasztott C-vitamin és E-vitamin, a béta-karotin, a szelénium és a cink négyszeresére növeli a melanóma kockázatát nőkben.

Becslések szerint az amerikai nők 48 százaléka szed rendszeresen vitamin vagy ásványi anyag tartalmú kiegészítőket

A szerzők szerint e tápanyagok esetleges káros hatásai ijesztők. Maryam M. Asgari, a Kaiser Permanente Northern California kutatója munkatársaival az antioxidánsok és a melanóma összefüggését vizsgálta 69 671 női és férfi alannyal, akik a Vitaminok és Életmód (VITAL) című tanulmányban vettek részt. A vizsgálat elején, 2000. és 2002. között a résztvevők egy 24 oldalas kérdőívet töltöttek ki az életmódjukkal kapcsolatos tényezőkről, kórtörténetükről, étrendjükről, táplálékkiegészítő fogyasztásukról és egyéb rákkockázati tényezőkről.

Az elmúlt tíz év során a multivitaminok és táplálékkiegészítők, köztük a béta-karotin és a szelénium fogyasztása nem állt összefüggésben a melanóma kockázatával sem férfiakban, sem nőkben. A kutatók a rák kockázatának összefüggését is vizsgálták a kiegészítőként alkalmazott béta-karotin és szelénium hosszú távú használatával a korábbi vizsgálathoz hasonló adagokban, és itt sem találtak összefüggést.

„A béta-karotin, E-vitamin és szelénium vérszintjét vizsgáló eset-kontroll vizsgálatok nem mutattak ki összefüggést a melanóma későbbi kockázatával” – írták a kutatók. „Sőt, az Ápolók Egészségügyi Tanulmánya nem mutatott összefüggést az A-, C- és E-vitamin fogyasztása és a melanóma kockázata között a 162 000 résztvevő nőben az összesen több mint 1,6 millió személyévnyi lekövetés során.”

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőr  daganat  melanóma  rák  táplálékkiegészítő  vitamin  ásványi anyag 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!