Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Sötét foltban sötét kór: a melanóma

Sötét foltban sötét kór: a melanómaMinden nap Melanóma Nap, még akkor is, ha évente egyszer kampányszerűen figyelmeztetnek és szűrnek a bőrgyógyászok.

Az idén munkanapon, május 11-én hétfőn rendezik meg Európa-szerte a Melanóma Napot, hogy így figyelmeztessenek az egyik leggyilkosabb rákfajta megelőzésének lehetőségeire. Bár tavaly a bőrgyógyászok munkaszüneti napjukat áldozva is készséggel állták a világnapi szűrésre jelentkezők jelentős rohamát, az új időpont jó alkalmat teremthet arra, hogy még több egészségügyi intézmény, bőrgyógyászati gondozó csatlakozhasson a Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezéséhez.

Mint a Weborvos megtudta, ezen a napon a szakrendelők, gondozók és ambulanciák csak sürgősségi ellátást végeznek, hogy minden más kapacitásukat a vizsgálatokra és tanácsadásra fordíthassák. Így egyszersmind arra is felhívhatják a figyelmet, hogy a betegség megelőzése a mi hétköznapi feladatunk, a néhány perces fájdalommentes, ingyenes szűrővizsgálatot bármelyik munkanapon készséggel elvégzik a bőrgyógyászok, s ha új anyajegyet vagy gyanúsan viselkedő régit találunk magunkon, akkor mihamarabb az értő szemek elé tárhatjuk azonosításra.

Aki viszont éppen ezt a napot használná arra, hogy feloldja a szorongást, azok a www.melanomanap.hu weboldalon tájékozódhatnak áprilistól a hozzájuk közel eső vizsgálóhelyekről és a 06-40-900-600-as telefonszámon egyeztethetnek időpontot a vizsgálathoz, amelyhez ez a regisztráció szükséges.

A melanóma megelőzése

A melanóma megelőzésének módozatai egyébként közismertek, hiszen az egészségügyi propaganda évek óta ismétli szezonális jelleggel a tudnivalókat: lehetőleg keveset (vagy semennyit se) tartózkodjunk a tűző napon, s ha ez pl. a munkánk természete folytán elkerülhetetlen, akkor használjunk valóban jó minőségű, ellenőrzött fényvédő készítményeket, illetve éljünk a mechanikai védelem eszközeivel: kalappal, kendővel, a bőrt eltakaró ruházattal.

Az önvizsgálat lehetősége is adott, a veszélyeztetettebbeknek (fehér bőrűek, kék szeműek, sok anyajeggyel pöttyözöttek vagy családi előzmények miatt genetikusan hajlamosaknak) pedig az évenkénti szűrés javasolt.

Mint a MDT onkodermatológiai szekciójának vezetője, dr. Oláh Judit elmondta: az eddigi rendezvényeken kitöltött kérdőívek tanúsága szerint leginkább a városlakó, közép és felsőfokú végzettségűeket sikerült megszólítani a világnapi üzenettel, ők jelentkeztek legnagyobb számban a szűréseken. A „hétköznapi világnapon" a szervezők reményei szerint a kistelepüléseken élőket is sikerül elérniük a szűréssel, tanácsokkal és mind több magánrendelő is csatlakozik az akcióhoz.

Az is kiderült, hogy a melanómától tartók ritkán járnak háziorvoshoz (így ez az ellenőrző pont kiesik), s ha mennek is, az alapellátásban dolgozók 70-80 százaléka nem vizsgálja meg a bőrüket. Kár volna ezért ostorozni a derék alapellátókat (van nekik dolguk éppen elég), hiszen a bőrproblémák gyanújának felvetése, pláne orvoslása nem az ő feladatuk, erre országos szakorvos hálózat áll rendelkezésére azoknak, akik figyelmet fordítanak önmagukra. A tavalyi országos szűrésre jelentkezők sem véletlenül voltak kíváncsiak: 80 százalékuk válaszolta, hogy rendszeres napozik, vagy szoláriumozik, esetleg mindkét módon igyekszik barna bőrszínre szert tenni, bár tudja, ez kockázatos.

Az agresszív, hamar áttétet adó, így magas halálozási mutatókkal elborzasztó rákfajta jelentkezése 20-30 éves korban a leggyakoribb, az éppen ennyi idős nők vezetik a betegség halálozási listáját, amiért nem csak a betegség természete okolható, hanem az is, hogy az esetek többségében már a harmadik stádiumában ismerik fel meglétét. A korán felismert, azaz időben kiszűrt esetekben a melanóma jól gyógyítható, ezt bizonyítja, hogy Ausztráliában, ahol hat-hétszeres a betegség megjelenésének kockázata, így a megelőzésével, felismerésével is törődnek, a halálozás a magyar adatok töredéke, a túlélés 90-93 százalékos. Nálunk évente csaknem kétezer esetben születik új diagnózis és átlagosan 750 esetben végzetes kimenetelű a betegség.

Mint az idei kampányt is támogató nagy kozmetikai cég vezetője elmondta, a hivatalból a bőr egészségével foglalkozó és egyébként a legkorszerűbb fényvédő készítményt kifejlesztő cég magyarországi központjában lezajlott dolgozói szűrés is megmutatta, ideje megijednünk: a másfélszáz munkatárs közül nyolcnál találtak rákmegelőző állapotban lévő anyajegyet tavaly.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőrrák  melanóma 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!