Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Összefüggés stressz és bőrrák között

Összefüggés stressz és bőrrák közöttA bőrrák egy különösen agresszív formájában, a melanoma malignumban szenvedő betegek számára a stressz – beleértve magának a diagnózisnak a meghallását is – felgyorsíthatja a betegség progresszióját.

Ám az ezt állító kutatás emellett azt sugallja, hogy a gyakran felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek lelassíthatják az ilyen tumorok fejlődését és ezáltal javíthatják az illető életminőségét.

Az elmúlt két évben ez a harmadik ilyen témájú kutatása az Ohio Állami Egyetem tudósainak, akik a stressz hormonok és az olyan betegségek, mint a rák közötti kapcsolatokat keresik. A vizsgálat eredményeiről a Brain, Behavior and Immunity című lap számol be.

Eric V. Yang, a Magatartásorvoslási Kutatási Intézet (IBMR) tudósa a melanoma három sejtvonalához norepinephrint (noradrenalin) adott, amely egy természetben előforduló katekolamin, stresszhormonként működik. Fokozott stressz idején a norepinephrin szintje megemelkedik a vérben.

Yang és munkatársa, Ronald Glaser a sejtek által kibocsájtott háromféle fehérje szintjeit vizsgálta. Glaser molekuláris virológia, immunológia és orvosi genetika professzor az egyetem Rákkutató Központjában és az IBMR igazgatója.

Az egyik fehérje – a vascularis endothelialis növekedési faktor (VEGF) – kulcsszerepet játszik az új erek növekedésének serkentésében, amelyek a növekvő tumort táplálják, ez a folyamat az angiogenezis. A másik két fehérje, az Interleukin-6 és az Interleukin-8, a tumor növekedését serkentik.


Mindhárom sejtvonal másodlagosan metasztatizált tumorokból származott, és a rák agresszív formáját jelentik. Ám az egyik – C8161 – képviselte az egyik legagresszívebb és legfejlettebb melanoma formát.

„Megfigyeltük, hogy mindhárom fehérje szintje nőtt a norepinephrin hatására.”- közölte Yang, hozzátéve, hogy a C8161 sejtek esetében „2000 százalékos növekedés történt az IL-6 szintjében. Ezen sejtvonal kezeletlen mintáiban egyáltalán nem lehet kimutatni IL-6-ot. Ez azt jelentheti, hogy a stressz rosszabb hatással lehet a nagyon agresszív vagy előrehaladott melanomára, és ennek egyik jele az IL-6 emelkedett szintje lehet.”- magyarázta.

A kutatók kizárták a sejtproliferációt – a jelen lévő sejtek számának növekedését – a három fehérjeszint növekedésének okai közül. Ez azt jelentette, hogy az egyetlen megmaradt magyarázat az, hogy a sejtek fokozták az ezek termeléséért felelős gének expresszióját. Kimutatták, hogy a norepinephrin molekula a ráksejtek felszíni receptoraihoz kötődik, és amint kialakul ez a kötés, serkenteni kezdi az angiogenezisért és tumornövekedésért felelős fehérjék kibocsátását.

Yang és Glaser először azt erősítették meg, hogy ezek a receptorok valóban jelen vannak mindhárom sejtvonal sejtjein, majd letesztelték, mit történik, ha a receptorok blokkolva vannak egy gyakran alkalmazott vérnyomáscsökkentővel – a béta-blokkolókkal.

Amikor a béta-blokkolók hozzákötődtek a receptorokhoz, a három fehérje termelése szignifikánsan lecsökkent, azt sugallva, hogy a melanomában szenvedő betegek az ilyen típusú gyógyszer szedésével lelassíthatják a betegség progresszióját.

Noha a vizsgálat kizárólag tumoros sejtvonalakra korlátozódott, állati illetve emberi sejtek helyett, a felfedezés így is izgalmas. A kutatók erős bizonyítékot találtak arról, hogy ugyanezek a receptorok expresszálódnak a melanomában szenvedő páciensekből vett ráksejtes biopsziák felszínén is. Ez alátámasztja az eredmények klinikai jelentőségét.

Két korábbi vizsgálat eltérő tumoros sejtvonalakkal – az egyik egy myeloma multiplexből, a másik egy nasopharyngealis carcinomából származott – ugyanúgy kimutatta, hogy a norepinephrin hatására megemelkedik a tumor növekedését serkentő fehérjék szintje.

A kutatók szerint a rák különböző formái eltérően reagálnak a stresszhormonokra, és ezek a reakciók változnak a betegég azonos formáin belül is, avval a lehetőséggel, hogy a betegség agresszívebb formája erősebben reagál a stresszorokra.

A melanomás betegek számra ez fontos lehet, mert a tumorok már jóval kisebb állapotukban is metasztatizálhatnak (terjedhetnek) a többi daganathoz képest. Az Amerikai Rák Társaság számításai szerint közel 48 000 melanomás esetet diagnosztizálnak évente, és közel 8 000 ember hal meg a betegség következtében évente.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!