Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

A pikkelysömör genetikai háttere

A pikkelysömör genetikai háttereAmerikai kutatók hét gént gyanúsítanak azzal, hogy kulcsfontosságú szerepet játszanak a pikkelysömör kialakulásában, olvasható egy vasárnap megjelent tanulmányban.

Az eredmények alapján új gyógyszerek kifejlesztésére nyílik majd lehetőség és személyre szabott kezelést lehet majd alkalmazni ebben a fájdalmas és torzító betegségben szenvedőknél. James Elder, a Michigani Egyetem bőrgyógyász professzora és munkatársai 1409 pikkelysömörös és 1436 egészséges európai ősökkel rendelkező ember génjeit vizsgálták, a kulcsgének eltérését keresve.

Ezután kiterjesztették a vizsgálatot és a 21 leginkább gyanús gént keresték további 5048 pikkelysömörös és 5041 kontrollszemély esetében. Legalább hét gén eltérése szabályozatlan immunválaszra hajlamosít, amely pikkelysömörhöz vezet, áll a tanulmányban. Korábban már kifejlesztettek hatékony kezelési módokat az említett gének egy része alapján, a Nature Genetics folyóirat online változatában megjelent kutatás szerint a többi is hasonló szerepet játszhat majd a jövőben.

A pikkelysömör vörös, fájdalmas, hámlásokkal járó bőrbetegség, kialakulhat ízületi gyulladás is, ahol az ízületek súlyos gyulladása jön létre.

 

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!