Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Bronzos bőrért nagy áldozat

Bronzos bőrért nagy áldozatTudományos bizonyíték van arra, hogy a szép barnára sült bőr semmiképp sem lehet veszélytelen - írta a Pigment Cell & Meanoma Research folyóirat egyik tanulmánya.

Amerikai és brit kutatók azt állítják, hogy a bőr barnulása és a bőrrák egyaránt az ultraibolya sugarak által okozott DNS-károsodással kezdődik. „A bőr barnaságát okozó sejtjelzések valószínűleg a DNS károsodásai.” – mondta Dorothy Bennett, a Londoni Egyetem sejtbiológusa. „A DNS-károsodás az első lépés a sejtmutáció felé, amely rákot okozhat, így aztán nem létezik olyan, hogy biztonságos barnulás.”

Közismert a bőrrák és a nap ultraibolya sugarainak károsító hatása közti összefüggés, de a tanulmány szerint már egy kis mennyiség is veszélyes lehet. Bár a bőrrák kialakulásához genetikai és egyéb faktorok is hozzájárulnak, az embereket mégis összezavarják az ultraibolya sugarakról szóló ellentmondó híradások.

A napsütés bizonyos mértékben fontos, mivel az ultraibolya sugarak hatására állítja elő a szervezet a D-vitamint, de sokkal kevesebb is elég, mint a bőr lebarnulásához, tette hozzá Bennett. "Bármi, ami a sejtek mutációjához vezet, növeli a rák kockázatát.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: DNS  barna  bőr  károsodás  nap  pigment 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!