Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

Tévhit, hogy naptejjel megelőzhető a bőrrák!

Tévhit, hogy naptejjel megelőzhető a bőrrák!Létezik-e egészséges barnaság? Biztonságos-e a szolárium? Mikor kell naptejet használni? Ezekre a kérdésekre kapjuk meg a választ - többek között - a Pennsylvania Orvos Társaság tagjaitól, akik egyben napbiztos tippekkel is szolgálnak. 

"Egészséges barnaság nem létezik. Az UV sugárzás halálos lehet" - véli John Laskas bőrgyógyász, a Pennsylvania Egyetem Bőrgyógyász és Bőrsebész Társaságának elnöke, a Pennsylvania Orvos Társaság tagja.  "Ez nem azt jelenti, hogy a pincében kell kuksolnunk, de egy egyszerû naptej nem elég, hogy biztonságban érezhessük magunkat."

Bruce Brod bőrgyógyász, a szakmai társaság egy másik tagja szerint a napvédő krémek legalább olyan biztonságosal a napfényben, mint a biztonsági öv egy autóban. "Az öv megmentheti az életünket, de ha nem vezetünk elég óvatosan, meg is halhatunk. A naptej nem elég ahhoz, hogy elkerüljük a rákot" - mondta a szakember.

A társaság által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka ritkán használ napvédő krémeket annak ellenére, hogy félnek a bőrráktól. 2001 és2005 között több mint 2000 ember halt meg melanoma (festéksejtes bőrdaganat) miatt Pennsylvaniában, 60 százalékuk férfi volt. Ez azzal magyarázható, hogy ők még a nőknél is ritkábban kennek a bőrükre naptejet.


"A pennsylvaniaiaknak kevésbé kell aggódniuk, mint a melegebb éghajlaton élőknek?" - teszi fel a kérdést a társaság. Tévedés! - hangzik a válasz. A közhiedelemmel ellentétben a bőrrák nem nyári betegség. Az év minden napjában ki vagyunk téve az UV sugárzásnak, ami képes áthatolni az üvegen, és a hó is visszaveri. Az sem igaz, hogy védettebb az a napsugárzással szemben, aki korábban már megszerezte "alapszínét". "A barnaság egyenlő a rák kialakulásának lehetőségével" - mondta Dr. Brod.

A napozás és a szolárium különösen veszélyes a tizenévesekre. Az erős UV-sugarak a bőr idő előtti öregedéséhez vezetnek és megnövelik a melanoma kialakulásának kockázatát. Dr. Laskas azt javasolja, hogy ésszel napozzunk. Használjunk UVA és UVB szûrő készítményeket, a világosabb bőrûek pedig viseljenek sapkát vagy kalapot. Ha mindenáron barnák szeretnénk lenni, próbáljuk ki az új önbarnító készítményeket. Az alábbiakban a szakmai társaság napbiztos tippjeit olvashatjuk:

Mindig tartsunk magunknál naptejet (a kistáskánkban vagy az autóban). Használjunk legalább 30 faktoros krémet, mely az UV A és B sugarakat is szûri, naponta legalább egyszer. Úszás után újra kenjük be magunkat.

Öltözzünk fel a nap ellen: viseljünk sapkát (mely eltakarja a fülünket), napszemüveget, könnyû inget és sortot, mely minél többet takar el belőlünk.
Lehetőleg ne napozzunk reggel 10 és délután 4 között, amikor legerősebb az UV sugárzás, inkább maradjunk az árnyékban.
Ne járjunk szoláriumba. Tíz perc szoláriumozás körülbelül két óra napozással ér fel.
Rendszeresen nézzük át testünket, vagy ha szükséges, minden évben keressük fel bőrgyógyászunkat.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: UV A  UV B  bőr  bőrrák  naptej  rák  tévhit 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!