Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

A sejtek segélykiáltása az UV sugarak okozta bőrkárosodásra

A sejtek segélykiáltása az UV sugarak okozta bőrkárosodásraAz észak-karolinai Chapel Hill Orvostudományi Egyetemen végzett legújabb kutatás során két olyan fehérjét sikerült azonosítani, amelyek segítséget jelenthetnek a bőrrák megelőzésében.  A tanulmány, amely a Molecular and Cellular Biology folyóirat online változatában jelent meg, rámutat, hogy a Timeless és Tipin elnevezésû proteinek egységet alkotva képesek szabályozni a DNS megtöbbszöröződését az ultraviola sugárzást követően.

A napfény ultraviola sugarai károsítják a bőrsejtek DNS-ét. Ha a sejtek nem hozzák rendbe ezt a kárt, az akár bőrrákhoz is vezethet. Osztódás előtt a sejteknek le kell másolniuk DNS-üket, hogy új utódsejteket hozzanak létre. Ha a DNS károsodása kiderül, akár azt követően is, hogy a sejt már megkezdte a DNS lemásolását, a Timeless / Tipin fehérje-együttes egy jelet küld a sejtmagon keresztül, ami lelassítja a replikáció mértékét. Ezzel a lassító folyamattal a sejt időt nyer a DNS helyreállítására, és lehetőséget kap, hogy ne váljon rákossá, vagy ne haljon el az ultraibolya sugárzás következtében.

'Azt vettük észre, hogy a sejt akkor is képes SOS üzenetet küldeni és lelassítani a DNS replikációt, ha a folyamat már elkezdődött.' - mondta William Kaufmann patológia-professzor, az Észak-Karolinai Egyetem Lineberger Rákközpontjának tagja.


Kaufmann és kollégái egy teljesen új technológiát alkalmaztak az ultraviola sugárzásnak kitett DNS szálak megfigyelésére, és azt vették észre, hogy azokban a sejtekben, ahol jelen volt a Timeless és a Tipin, lelassult a DNS replikációja. A DNS építőelemeit fluoreszkáló molekulákkal jelölték meg, hogy meg lehessen figyelni az újonnan szintetizált DNS útját mikroszkóp alatt, és meg lehessen mérni őket.

Habár a kutatók kifejezetten a Timless/Tipin fehérjék ultraibolya sugárzásra adott válaszreakcióját vizsgálták, Kaufmann professzor úgy gondolja, hogy ez a reakció más típusú DNS károsodás esetén is fontos lehet, többek között azoknál, melyeket a rák kezelésére alkalmaznak.

'Ez a reakció ellenállóbbá tehet egyes sejteket a rákterápiák bizonyos típusaival szemben, melyek lényege, hogy a rákos sejtet arra késztetik, hogy elpusztuljon. Ha egy sejtnek, még ha rákos is, több ideje van regenerálódni, könnyen lehet, hogy nem pusztul el - a betegek rovására.' - tette hozzá Kaufmann.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: DNS  UV  fehérje  sugarak  sugárzás  timeless  tipin  ultraibolya 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!