Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Biztonságos a pikkelysömör gyógyszere

Biztonságos a pikkelysömör gyógyszereAzoknál a betegeknél, akik több mint egy évig etanercept készítményt használtak pikkelysömörükre, nem jelentkezett több mellékhatás, mint a placebót (hatóanyag nélküli készítmény) használók csoportjában.
"A gyógyszer biztonságos hosszú távon is" - mondta a vizsgálat vezetője Dr. Stephen Tyring, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának bőrgyógyász professzora.

"A 96 hetes utánkövetés alatt mind a biztonságossága, mind a hatásossága igazolódott" - tette hozzá a szakember.  "A gyógyszer biztonságos hosszú távon is" - mondta a vizsgálat vezetője Dr. Stephen Tyring, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának bőrgyógyász professzora. "A 96 hetes utánkövetés alatt mind a biztonságossága, mind a hatásossága igazolódott" - tette hozzá a szakember.

Az etanerceptről korábban bebizonyosodott, hogy rövid ideig alkalmazva biztonságos és hatásos, de kérdéses maradt a hosszú távú alkalmazás biztonságossága. A vegyület gátolja a tumor nekrózis faktort, amely egy gyulladásban szerepet játszó citokin. Az immunbetegségben - mint amilyen a pikkelysömör is - szenvedő betegeknek túl sok tumor nekrózis faktor (TNF) van a szervezetükben. Az etanercept normál szintre csökkenti a TNF mennyiségét - ugyanakkor felmerült, hogy a TNF koncentráció akár túl alacsonyra is eshet, és ekkor az immunrendszer már nem tudja leküzdeni a fertőzéseket.

A vizsgálatba Tyring munkacsoportja 618 pikkelysömörös beteget vont be, akik 12 hétig vagy etanerceptet vagy placebót kaptak. A betegek 50 mg készítményt kaptak kétszer hetente. A 12 hetes kezdeti kezelés után további 591 beteg folytatta a készítmény szedését további 84 héten át.


A kutatók megállapították, hogy az etanerceptet és a placebót szedők csoportjában egyenlő volt a mellékhatások száma, beleértve a súlyos fertőzéseket is. "Nem jelentkeztek nagyobb számban fertőzések és egyéb mellékhatások a hosszú távú alkalmazás során, még a magasabb 100 mg/hét dózis mellett sem" - mondta Tyring. A vizsgálat végére a pikkelysömör az eredeti etanercept-csoport betegeinek 51,1 százalékában, a placebo-csoportban 51,6 százalékában javult.

A furcsa eredménnyel kapcsolatban Tyring hozzáfûzte, hogy a készítményt általában nem önmagában alkalmazzák, mint ebben a tanulmányban, hanem más gyógyszerekkel - pl. krémekkel és fénykezeléssel - kombinációban. "Így a való életben jobb eredményeket érünk el" - mondta.

Az eredményeket bemutató tanulmány az Archives of Dermatology c. szaklapban jelent meg.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőr  gyógyszer  gyógyász  pikkelysömör 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!