Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Albert és Lipót napja van. Holnap Ödön napja lesz.
A+ A A-

Rosszul használt napvédők

Rosszul használt napvédőkOrvosok figyelmeztetnek rá Spanyolországban, hogy a fényvédő krémeket arra találták ki, hogy enyhítsék, vagy kiküszöböljék a nap káros sugarait, s nem arra, hogy barnuljunk tőle.  Bőrgyógyászok és onkológusok ismétlik ezt egész nyáron, látva a termékek hibás használatát, mivel egyre több a bőrrákos megbetegedés. Sokan arra használják a naptejet, hogy barna bőrszínt szerezzenek akár a legveszélyesebb órákban is.

A rosszindulatú tumorok, melyek a bőrön tûnnek fel, annak köszönhetőek, ha valaki 20 éves kora előtt a legerősebb fényben napozott. A melanómás és karcinómás megbetegedések száma évente 7 százalékkal nő Spanyolországban.

A hetvenes években csak idős emberek szenvedtek tőle, főleg mezőgazdasági munkások, halászok, manapság viszont egyre érintettebb a 25 éves korosztály. Déli 12 és délután 4 között senkinek nem lenne szabad a strandon tartózkodnia, mégis zsúfolásig teltek. A krémet úszás előtt fél órával már fel kellene kenni, hogy legyen ideje beszívódni.

Ám sokan csak csobbanás előtt pár perccel kenik fel. A szakértők szerint 15-ös faktor alatti naptejet nem lenne szabad alkalmazni a nyár egyik szakaszában sem. A katalán fiatalok közt például a gyors barnulás a divat, 47 százalékuk vallja, hogy inkább nem kenik be magukat, csak hogy hamarabb lesüljenek.

Kínában és Japánban viszont a barnaság egyenesen rondának számít, nem is nagyon találunk bőrproblémás embereket. Ausztráliában ellenben 400 százalékkal megnőtt melanómától szenvedők száma az utóbbi 10 évben. Európában és az Egyesült Államokban pedig megháromszorozódott.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőr  napvédő  rossz  rákos 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!