Ma Tünde napja van. Holnap Kármen és Anita napja lesz.
A+ A A-

Társadalmi osztályt vált a bőrrák?

Társadalmi osztályt vált a bőrrák?Az utóbbi évtizedekben a bőrrák inkább a tehetős rétegeket sújtotta, akiknek volt pénzük arra, hogy télen-nyáron hosszú nyaralásokat töltsenek a napsütötte tengerpartokon. Mára azonban megváltozni látszik a helyzet.

Ma úgy néz ki, minél kevesebb jövedelme van valakinek, annál valószínûbb, hogy nem fog megfelelően védekezni az UV-sugárzás ellen, és hogy nem fog időben elmenni rákszûrésre. Így a szegények nagyobb eséllyel is lesznek bőrrákosak. Pedig korábban ez volt az egyetlen rákos megbetegedés, mely inkább a gazdagokat sújtotta, mint a szegényeket.

Egy 1999-es brit felmérés szerint a szegényebb társadalmi rétegekben 100 ezer lakosra 4, míg a gazdagabb rétegeknél 100 ezer lakosra 10 megbetegedés jutott. Azóta, valószínûleg a napozás veszélyeiről nyújtott széleskörû felvilágosítás hatására, az emberek jobban odafigyelnek a védekezésre, de a gazdagok még fokozottabban. Egy nemrég Québecben készített felmérés azt mutatja, hogy míg az alacsonyabb jövedelmûek csupán 50 százaléka használ naptejet, addig a gazdagok 86 százaléka.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: UV sugárzás  bőrrák  nap  nyaralás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!