Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Egy évet is igénybe vehet a lábkörmök kezelése

Egy évet is igénybe vehet a lábkörmök kezeléseGomba. Önnek mi jut eszébe erről a szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran titkolt betegség. A statisztikák szerint a magyar felnőttek közül minden második ember életében legalább egyszer megfertőződik. Mégis kevesen fordulnak szakorvoshoz. A gombásodás kialakulásában az egyéni hajlam meghatározó, de számos hajlamosító tényezőt ismerünk.

Intő jel a töredezettség

Nehezen szellőző műszálas ruhadarabok, illetve zárt cipők viselése, különböző antibiotikumok túlzott szedése, cukorbetegség, vitamin- és vashiány, érszűkület, túlsúly, legyengült szervezet és immunrendszer, közös használatú zuhanyzók, uszodák, szaunák, nedves, párás munkakörülmények.

A kézköröm megbetegedésekor a körömlemez fénytelenné és töredezetté válik. A fertőzés a köröm sárgásbarnás elszíneződését okozza és a betegség gyakran a körömágygyulladás tüneteivel jelentkezik.

Átterjedhet a fertőzés

A gombás köröm általában nem okoz fájdalmas panaszokat, de a fertőzés ronthatja az élet minőségét. A lábkörmök fertőződése már fájdalmat is okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A beteg körömről a fertőzés átterjedhet a környező bőrre, mely a szövődmények lehetőségét fokozza.

A bőrgombásodás éles szélű, kör alakú, finoman hámló gyulladásos foltokkal jelentkezik. A foltok viszketnek, a széleken terjednek, középső részük néha spontán gyógyul.

Orvoshoz kell fordulni

A tünetek fennállása esetén érdemes felkeresni a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést, hisz a betegség gyógyítható.

Ugyanakkor nem szabad türelmetlenkedni, bizonyos esetekben a teljes gyógyulás hosszú időt vehet igénybe. Különösen a lábköröm gombásodásának kezelése igényel kitartást, hiszen akár egy évet ig igénybe vehet.

További érdekes linkek

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fertőz  gomba  köröm  láb 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!