Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Nyílt levél Gyurcsány Ferenchez

Nyílt levél Gyurcsány FerenchezKilenc környezetvédő szervezet nyílt levélben szólítja meg a Miniszterelnököt a szén-dioxid kvótakereskedelemből származó bevételek befagyasztásának ügyében.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Alulírott környezetvédelmi szervezetek azért fordulunk Önhöz, mert elhibázott lépésnek tartjuk a kormány döntését a szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeinek zárolásáról.

Hadd figyelmeztessük rá, hogy Magyarország vállalta, hogy a kvótakereskedelemből befolyt összeget (ami becslések szerint a tavalyi évben 20-30 milliárd forintra rúgott) kizárólag éghajlatvédelmi beruházásokra fordítja! Hadd emlékeztessük továbbá arra is, hogy a kvótakereskedelem bevezetésének elsődleges célja a klímavédelem, ugyanakkor a zöld beruházásoknak kedvező környezeti hatásuk mellett vállalkozásösztönző és munkahelyteremtő erejük is van, ami jelentős bevételt jelenthet az államnak. Az energiahatékonysági beruházások emellett nagymértékben csökkentik az ország energiafüggőségét és lakosság energiafelhasználását, ezen keresztül kiadásait is.

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) hátterének gyors felállításával Magyarország komoly nemzetközi tekintélyt vívott ki magának, amely hozzájárult a kibocsátási egységek jó áron történő eladásához. Hazánk tavaly az elsők között értékesítette a kiotói cél túlteljesítéséből származó kibocsátási egységeket a nemzetközi piacon.

Az összeg befagyasztásáról szóló mostani döntés súlyosan veszélyezteti a 2009-es kvótaeladásokat - így a belőle tervezett 20 milliárdos bevételt is -, hiszen a tárgyalásokon nagy súllyal esik latba az, hogy a befolyó összegek mihamarabb mérhető és addicionális kibocsátás csökkentést eredményeznek-e. A rendszert tehát haladéktalanul fel kell állítani és a befolyt összeget ki kell osztani. A ZBR elengedhetetlen kritériuma az addicionalitás, vagyis, hogy olyan beruházásokat, intézkedéseket segítsen, amelyek egyébként nem valósultak volna meg. Nem elképzelhető tehát már futó programok (mint például a NEP, Panelprogram) kiváltása kvótapénzből, mint azt Keller László államtitkár úr előrevetítette.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az ország és annak gazdasága súlyos helyzetben van, éppen ezért nem értjük, hogy a kibocsátási egységekből származó bevételek zárolása (ha nem is végleges lépésről van szó) hogyan járul hozzá a megtakarításhoz. Ezzel gazdasági előnyöktől, bevételektől eshetünk el, valamint szűkülnek az energiahatékonysági, takarékossági beruházásokra fordítható összegek és a munkahelytermési lehetőségek.

Kérjük, hogy a fenti indokokra tekintettel mérlegelje a döntés megváltoztatását, illetve hazánk nemzetközi hátrányos megítélésének elkerülése érdekében mielőbb tegyen lépéseket a Zöld Beruházási Rendszer szerződésben vállalt felállítására az érintettek érdemi bevonásával.

Budapest, 2009. március 2.

Tisztelettel,

Energia Klub
Független Ökológiai Központ
Greenpeace Magyarország
Klímabarát Települések Szövetsége
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Reflex Környezetvédő Egyesület
Védegylet
WWF Magyarország

Kapják még: Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Dr. Veres János pénzügyminiszter

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!