Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Zsófia napja van. Holnap Diána napja lesz.
A+ A A-

A magány ártalmas az egészségre

magany.jpgA Chicagoi Egyetem két pszichológusa, Louise Hawley és John Cacioppo megpróbálja megfejteni a szociális elszigeteltség, a magányosság, a pszichikai leromlás és az korral járó betegségek problémáját egészen a sejtek szintjén. A kutatók azt gyanítják, hogy bár az élet korai szakaszában a magány okozta kár enyhe, akár jelentéktelen lehet, idővel azért felhalmozódik.

Az elképzelés bizonyítására a kutatók egy csoport főiskoláskorú egyént vizsgáltak meg illetve évenkénti szintén megvizsgáltak 50-68 év közötti felnőtteket. Eredményeiket a Current Directions in Psychological Science című folyóirat augusztusi számában közöltek.

A szakemberek többek között például a stresszhatásokat is elemezték. Az évek múltával eklkerülhetetlenün egyre több stressz-élmény éri az embert: új munkák, házasság, válás, szülővé válás, anyagi problémák, betegség. Viszont amikor a kutatók a középkorú és idős emberek életét vizsgálták, azt tapasztalták, hogy noha az egyedül élők ugyanannyi feszültséggel teli életeseményről számoltak be, mint a kapcsolatban élők, mégis: több tartós stesszforrást jelöltek meg és több gyermekkori rossz élményre emlékeztek. Sőt abban is különböztek a házasoktól, amilyennek az élettapasztalataikat látták. Amikor hasonló változásokkal szembesültek, a magányos emberek sokkal gyámoltalanabbnak és fenyegetettebbnek tűntek. A várakozásokkal szemben meglepő módon kevésbé voltak tapraesettek, hogy aktívan keressenek segítséget, amikor kimerültek.

Hawkley és Cacioppo vizeletmintát is vett mind az egyedülálló, mind az elégedettebb önkéntesektől és azt találta, hogy a magányosoknak több adrenalin áramlik a szervezetében. Az adrenalin a szervezet egyik "harcolj vagy menekülj!" vegyülete, amelynek magas szintje azt jelzi, hogy a magányos emberek magasabb éberségi szinten élik le az életüket. A vérnyomáshoz hasonlóan ez a pszichológiai kár is a korral válik láthatóvá. Mivel a test stresszhormonjai bonyolult módon részt vesznek a gyulladás és fertőzés elleni harcban, úgy tűnik, a magányosság ezen az úton is hozzájárul a szervezet elhasználódásához.

A magányosan élők számára a kutatás további rossz hírekkel is szolgált. A stressz okozta károkat a szervezet normálisan helyreállító folyamatai, mint az alvás, korrigálják. De amikor a kutatók a fiatal önkéntesek alvását monitorozták, azt figyelték meg, hogy az egyedül töltött éjszakákat is sok úgynevezett mikroébredés zavarta meg. Ezért lehet, hogy bár látszólag ugyanannyit aludtak, mint a normál önkéntesek, de az alvásuk minősege sokkal rosszabb volt. Nem meglepő, hogy a magányos emberek több nappali működési zavarról számoltak be. Idősebb korban az alvás minősége gyakran amúgy is romlik, a magányosságból adódó csapás valószínűleg még jobban veszélyezteti a természetes helyreállító folyamatot.

Az egyedüllét nem ugyanaz, mint a magány. Néhány ember kitűnően érzi magát egyedül, sőt mások úgy látják az egyeüllétet, mint a spirituális fejlődés fontos útját. De sokak számára a szociális elszigeteltség és a fizikai öregedés mérgező koktélt alkot.

Kapcsolódó kifejezések: egészség  magány  ártalmas 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!