Ma Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
A+ A A-

Dr. Zacher, toxikológus: kérdés, hogy élhető marad-e a vörösiszapos terület

Dr. Zacher, toxikológus: kérdés, hogy élhető marad-e a vörösiszapos területÉvekre meghatározhatja a veszélyeztetett területen lakók életét és egészségügyi helyzetét a hétfőn Kolontár térségében történt ipari baleset a toxikológus szakember szerint. Zacher Gábor a Független Hírügynökségnek elmondta, a lúgos hatás miatti bőrfelmaródásoktól kezdve a későbbi, akár évek múlva jelentkező súlyos betegségek is veszélyeztethetik a környékbelieket.

Zacher Gábor szerint a jelenlegi helyzetben a vörösiszap akut hatásával kell számolni

Ha valaki hozzáér a 13–13,5-ös pH-értékű, erősen lúgos anyaghoz, akkor felmaródások keletkeznek a bőrén. A testfelület 10 százalékának felmaródása esetén már történhetnek olyan belső elváltozások a szervezetben, mint a vörösvértestek szétesése vagy veseelégtelenség. 

Emellett azok a fém-oxidok, amelyek ebben az iszapban vannak, könnyebben felszívódnak a felmaródott bőrön keresztül és krónikus fémmérgezést okozhatnak.

Az iszapban egyebek mellett a vas oxidjai, vanádium-pentoxid, kalcium- és magnézium-oxidok vannak. A mérgezés, amit ezek okozhatnak, veseelégtelenséggel és a vérképző szervek károsodásával járnak.

A cikk a reklám után folytatódik

Az, hogy mit hoz a jövő, nehezen meghatározható, ugyanis sehol nem történt még ilyen jellegű baleset a világon, így tapasztalatok még a nálunk fejlettebb országokban sem állnak rendelkezésre – mondta Zacher Gábor. Ha az anyagot nem távolítják el tökéletesen, és az iszap megszárad, pora a széllel eljuthat bárhová, vagy felszabadul a talajból, a házak faláról, a fákról.

A vörösiszap száraz pora nagy mennyiségben tartalmaz fémeket, belélegzése egyértelműen krónikus fémmérgezést okoz – mondta a toxikológus szakember. 

Zacher Gábor hozzátette: ezzel a hatással most még nem kell számolni, mert az anyag nedves, de mint mondta, nem optimista a jövőt illetően.

Képgaléria: vörösiszap katasztrófa Devecserben és Kolontáron

Vörösiszap

Kétséges, hogy 1 millió köbméter ilyen veszélyes anyagot össze lehet-e gyűjteni, elszállítani és megsemmisíteni. Véleménye szerint ez a baleset a következő évekre meghatározza a környék életét, és felmerül a kérdés, hogy egyáltalán élhető marad-e a terület – tette hozzá a toxikológus szakember.

Forrás: Hírszerző / Fotók: OrientPress, Index

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!