Ma Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
A+ A A-

Csak a mesterséges barnaság egészséges?

Csak a mesterséges barnaság egészséges?Új-zélandi bőrgyógyászok azt állítják: nincs egészséges barnulás - hacsak nem egy flakon önbarnító krém a nyárias szín forrása.  Az új-zélandi Rákellenes Szövetség szigorúbb szabályozást sürget a szoláriumok üzemeltetését illetően, melyek száma egy ausztrál tanulmány szerint az elmúlt 15 évben négyszeresére nőtt a kontinensen.

A szövetség bőrrák megelőzési tanácsadója, Judith Galtry kiemelte: a szolárium-ipar hasonló növekedése tapasztalható Új-Zélandon is.  "Ma már szinte minden konditeremnek és fodrászszalonnak van szoláriuma. A szolárium-kedvelők mindeddig rosszul hitték, hogy ez a napon barnuláshoz képest biztonságosabb mód" - mondta a szakember. "Valójában a csövekből érkező UV sugárzás ötször erősebb a déli nap sugarainál. Különösen a fiatalok veszélyeztetettek: nemzetközi kutatás bizonyította, hogy a 35 év alatti szolárium használóknál nem kevesebb, mint 75 százalékkal nő a melanoma, a bőrrák egyik formájának kockázata" - mondta Galtry.


A helyi Fogyasztóvédelmi Szövetség a tavalyi évben szúrópróbaszerû ellenőrzéseket tartott, melyekből kiderült: sokan nem teljesítik a szolárium üzemeltetésre vonatkozó önkéntes szabályokat, legfőképp a 18 éven aluliak hozzáférési tilalmát. Dr. Galtry szerint az önkéntes szabályozás nem mûködik, ezért a szövetség és más egészségügyi szakértők is azt szeretnék, ha a kormány kötelező szabályozásokat vezetne be.

Ezek között említette a szolárium használók teljes körû tájékoztatását az egészségügyi kockázatról, a nem ellenőrzött szoláriumok betiltását, illetve a korhatár alattiak és a nagyon világos bőrûek eltiltását. "Persze mindig lesznek olyan üzemeltetők akiknek, a profit fontosabb, mint vásárlóik egészsége" - jegyezte meg Galtry.

Új-Zélandon a bőrrák a rák leggyakoribb előfordulási formája; évente negyvenötezer és hetvenötezer között jegyzik az új megbetegedések számát. Az új-zélandi Wellington városban praktizáló bőrgyógyász, Bruce Taylor végkövetkeztetése: nincs biztonságos barnulás. "A barna szín a bőrt ért sérülés miatt alakul ki. Olyan, mint biztonságos barnulás nem létezik."

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: barnaság  egészséges  mesterséges 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!