Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.
A+ A A-

Tüdőrákban vezetjük a statisztikát

Tüdőrákban vezetjük a statisztikátA tüdőrák az egész Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb probléma.  Arányaiban itt hal meg a legtöbb nő ebben a betegségben, és a magyar férfiak esetében is gyakoribb ez a halálok az EU-tagállamok több mint felénél - ez derül ki a British Medical Journal szakfolyóirat legfrissebb számban közölt felmérésből, amit a Népszabadság idéz.

A kutatók a 35 és 54 év közöttiek korcsoportját vizsgálták. A legfrissebb kutatások megerősítik, hogy a dohányzás 80-90 százalékban felelős a tüdőrák kialakulásáért, összességében évente 650 ezen halnak meg emiatt az Európai Unióban.

A kutatócsoport, amelyet Witold Zatonski, a varsói onkológiai intézet igazgatója vezetett, arra a következtetésre jutott, hogy az EU új tagállamaiban - s Magyarországon különösen - a tüdőrák nagyobb problémát jelent, mint a régi EU-tizenötöknél. A férfiaknál a halálozási arány a 90-es években általában csökkent, a nőknél viszont tovább nőtt. Magyarországon, az új EU-tagállamok között egyedül, mindkét nemnél egységesen tovább növekedett.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: statisztika  tüdőrák 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!