Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Ígéretes pszichoterápia

Ígéretes pszichoterápiaEgy kedden közzétett metaelemzés szerint a hosszú távú pszichodinamikus pszichoterápia hatékonyabbnak tűnik az összetett pszichiátriai rendellenességek kezelésében, mint a rövid távú, gyógyszerekre összpontosító kezelések.

A hosszú távú pszichodinamikus pszichoterápia (LTPP) a pszichológiai támogatást és intervenciót hangsúlyozza a beteg számára annak speciális igényeire alapozva. „Ebben a metaelemzésben az LTPP jelentősen jobbnak mutatkozott a pszichoterápia rövidebb távú módszereivel szemben a teljes kimenetel, a célproblémák és a személyiség működése tekintetében” – nyilatkozta Falk Leichsenring, a német giesseni egyetem munkatársa, az elemzés vezető szerzője.

A Journal of the American Medical Association szakfolyóirat október 1-i számában megjelent metaelemzés 11 ún. randomizált kontrollcsoportos vizsgálatot és 12 megfigyelésen alapuló tanulmányt tartalmazott, amelyekben összesen 1053 beteg részesült LTPP-ben.

„A hosszú távú pszichodinamikus pszichoterápia nagy és stabil hatással szolgált a személyiségzavarban, többszörös mentális zavarokban és krónikus mentális zavarokban szenvedő betegek esetében. A hatás mértéke az átfogó eredmények tekintetében jelentősen nőtt a kezelés vége és a lekövetés között” – hangsúlyozta Leichsenring. Az LTPP módszerrel kezelt betegek általánosságban az esetek 96 százalékában jobb eredményeket tapasztaltak, mint a rövid távú, intenzív gyógyszeres terápiában részesülő páciensek.


„A bizonyítékok azt mutatják, hogy a rövid távú pszichodinamikus pszichoterápia nem elégséges az összetett mentális zavarokban szenvedő betegek jelentős hányada számára, így például a többszörös vagy krónikus mentális zavarokban illetve személyiségzavarokban szenvedő betegek esetében” – állítják a szerzők. „A tanulmányokból azonban az derül ki, hogy a hosszú távú pszichodinamikus pszichoterápia (LTPP) hasznos lehet ezeknek a betegeknek”.

Kapcsolódó kifejezések: pszichoterápia 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!