Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

A cukorbetegség hajlamosíthat egy vírusos fertőzésre

A cukorbetegség hajlamosíthat egy vírusos fertőzésreEgy friss ausztrál kutatás alátámasztotta, hogy azoknál a gyerekeknél, akik 1-es típusú diabéteszben szenvednek, tízszer nagyobb eséllyel alakul ki egy komoly vírusfertőzés is. A szakemberek azonban cáfolják, hogy a krónikus betegséget az enterovírusok okoznák.

A gyermekkorban kialakuló cukorbetegséget már korábban is összefüggésbe hozták az enterovírusok megjelenésével a szervezetben, a kapcsolat meglétét azonban csak most sikerült ténylegesen alátámasztani. Ezek a vírusok megfázást, influenzát, sőt akár agyhártyagyulladást is okozhatnak – írja a British Medical Journal.

Korábbi kutatások, amelyek során felfigyeltek a kapcsolatra, azt is feltételezték, hogy a vírus okozhatja az 1-es típusú diabétesz kialakulását, amely legtöbbször gyermekkorban jelentkezik. A mostani vizsgálatok azonban nem támasztották alá ezt a feltételezést – a Diabetes UK munkatársai szerint ahhoz, hogy megtalálják a kór okát, részletesebb kutatásokra lesz szükség a jövőben.

A cikk a reklám után folytatódik

Azt azonban nem tagadják, hogy a kapcsolat felfedezésének köszönhetően még mélyebb betekintést kaptak a cukorbetegség hátterében zajló folyamatokba, és reményeik szerint ez a kutatás is közelebb viszi majd őket a probléma gyökereinek felfedéséhez.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  enterovírusok  vírusfertőzés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!