Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Köszvény: helytelen táplálkozás, egyre terjedő kínzó kór

gout_imgAz orvosok felfigyeltek arra, hogy egyre több ember küzd az Egyesült Államokban köszvénnyel. A fájdalmas ízületi betegségben szenvedők száma immár egy évtizede folyamatosan emelkedik, ami miatt jórészt a cukrozott üdítőitalok fogyasztása okolható.

A kutatók jelentése szerint 2008-ban 8,3 millió embernél jelentkeztek az országban köszvényes rohamok – ez a felnőtt lakosságnak körülbelül a 3,9 százaléka.

Ez jelentős emelkedést jelent, mivel az 1980-as évek vége és az 1990-es évek első fele között a lakosságnak csupán 2,7 százaléka szenvedett ebben a betegségben – írja a HealthDay.

A cikk a reklám után folytatódik

Köszvény – a kávé és a cukros üdítő miatt?

Az eredményeket ezen a héten mutatják be a tudósok Atlantában, az Amerikai Reumatológiai Kollégium (American College of Rheumatology) éves ülésén. Egy ehhez a vizsgálathoz kapcsolódó másik tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a köszvény elterjedéséért az amerikaiak két kedvelt itala, a kávé és a cukros üdítők a felelősek. 

A köszvény az ízületi gyulladások egyik legfájdalmasabb formája, amelyet a húgysav okoz. Ebből a savból ugyanis apró kristályok keletkeznek, amelyek megtelepednek a porc ízületeiben, az inaknál és a környező szöveteknél, ami gyulladásos reakciót indít be.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: köszvény 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!