Ma Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.
A+ A A-

Dr. Fövényi: Inzulinkezelés munkavállalás és gépkocsivezetés mellett

Dr. Fövényi: Inzulinkezelés munkavállalás és gépkocsivezetés mellettVannak olyan élethelyzetek, melyek a megszokotton túli alkalmazkodást követelnek a diabétesszel élőktől. Az alábbiakban ezekről a helyzetekről és a megoldások módjáról olvashatnak.

Az inzulinkezelés a ma választható szakmák túlnyomó többségének végzése esetén nem képez akadályt. Korábban nem javasoltuk a váltott műszakban történő munkavégzést, ma már az intenzív kezelés feltételei között ez szinte problémamentesen megoldható. Ennek részleteire ehelyütt nem térünk ki, a gondozó orvossal együttműködve bárki kidolgozhat magának a munkavégzés ütemének megfelelő inzulinadási algoritmust.

Az alábbiakban felsoroljuk azon szakmákat, melyekben inzulinnal kezelt cukorbeteget nem alkalmazhatnak.
Ezek: magasfeszültségű árammal összefüggő munkakörök, távvezeték szerelés, tetőn való munkavégzés, magas hővel történő munkavégzés, tömegközlekedési közúti jármű (autóbusz), kötöttpályás jármű (villamos, vonat), hajó, repülőgép vezetése.

A cikk a reklám után folytatódik

Cukorbetegség és járművezetés

Úrvezetői („B” típusú) jogosítványt szerezhet a cukorbeteg, ha gondozó orvosa igazolja, hogy anyagcseréje stabil, és esetében kicsiny a hipoglikémia veszélye. Már inzulinkezelés alatt álló cukorbeteg viszont nem kaphat „C” típusú (tehergépjármű vezetésére alkalmas) jogosítványt.

Gépkocsivezetésnél, az alábbi szempontok figyelembe vételével, az inzulinnal kezelt cukorbeteg maximálisan fokozhatja a maga és utasai biztonságát:

  • vezetés előtt és lehetőség szerint 2-3 óránként mérje vércukrát és soha ne vezessen 5 mmol/l alatti szinteknél,
  • könnyen elérhető helyen – pl. a kardánboxban vagy az ajtó rekeszében – mindig tartson gyorsan felszívódó szénhidrátot,
  • egy-másfél óránként fogyasszon lassan felszívódó szénhidrátot, pl. korpás kekszet,
  • semmilyen körülmények között ne fogyasszon szeszes italt, még minimális mennyiségű sört sem,
  • hipoglikémia tünetei észlelése esetén a legrövidebb időn belül álljon le,
  • soha ne próbálja ki gépkocsija maximális sebességét és törekedjen, hogy a megengedett sebességhatárt soha ne lépje túl,
  • legalább kétóránként tartson rövid pihenőt.

Mindezen szempontok betartása esetén az inzulinnal kezelt cukorbeteg nagy biztonsággal vezetheti személygépkocsiját és a statisztikák szerint kevesebbszer válhat baleset részesévé, mint nem cukorbeteg vezető társai.

Dr. Fövényi József

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!