Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Aliz napja van. Holnap Albert és Lipót napja lesz.
A+ A A-

Inzulin tabletta már a klinikai vizsgálatok stádiumában

Inzulin tabletta már a klinikai vizsgálatok stádiumábanHosszú éveken keresztül elérhetetlen álomnak tűnt a tabletta formájában alkalmazható az inzulin. Pedig, ha az sikerül, nem csupán a sokak által nehezen tűrt, akár napi többszöri injekciós kezelést válthatja fel a szájon át szedett készítmény, hanem a bélből közvetlenül a májba kerülő inzulin az élettanival teljesen egyező módon hatna és így hatása minden szempontból felülmúlhatná az injekció által bejuttatott inzulinét.

Számos cég foglalkozik az inzulin tablettázásának kérdésével, a fejlesztésben legelől az indiai Biocon jár, melynek I-105 jelű készítményével elkezdődtek a hivatalosan az FDA által engedélyezett klinikai vizsgálatok.

Az inzulin tabletta kapcsán számos komoly problémát kell egyidejűleg leküzdeni

Közülük a legkevésbé nehéz a gyomorsavnak ellenálló, csak a vékonybélben oldódó kapszulába helyezés. Problémásabb már annak megakadályozása, hogy az emésztő nedvek elemésszék az inzulin molekulát, ezt enzim-gátlók hozzáadásával igyekeznek elérni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű inzulin kerülhessen felszívódásra.

A legnehezebb feladatnak bizonyult az inzulin átjuttatása a bélfalon, mivel a nagy fehérje molekulák nem szívódnak fel. Ebből a célból permeabilitás vagy abszorpció fokozókat is adnak az inzulinhoz – ilyenek bizonyos olajok, zsírsavak, szürfaktánsok és más mukoadheziv polimerek, melyek mind különböznek az eddigi gyógyszer adalékanyagoktól. Ezeket körültekintően kell tesztelni – hangzott el az ADA Kongresszusán.

A cikk a reklám után folytatódik

A klinikai vizsgálatok periódusába lépve számos megválaszolatlan kérdésre kell még választ kapni: milyenek lesznek a hosszú távú hatások, mivel az inzulin sejtoszlás elősegítő hatású, ilyen módon történő alkalmazása nem fogja-e serkenteni a bél rákképződést, stb. Az is kérdéses még, hogy az inzulinon és a vivőanyagokon kívül nem jut-e át a bélfalon más, nem kívánatos anyag is. (Szóval lesz még vizsgálandó feladat és igen nagyok a kihívások, de végre ide is elérkezhettünk – a referáló megjegyzése).

Referáló:
Dr. Fövényi József
belgyógyász-diabetológus

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: anyagcsere  cukorbetegség  injekció  inzulin  inzulin tabletta  tűfóbia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!