Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

A „jó koleszterin” szintje nem is olyan fontos?

A 'jó koleszterin' szintje nem is olyan fontos?A tudományos hírek eddig arról szóltak, hogy nem elég a „rossz koleszterin” (LDL) szintjét csökkenteni, emellett az is fontos, a „jó koleszterin” (HDL) szintje növekedjen.

Egy friss kutatás azonban megcáfolta ezt a nézetet: az eredmények szerint ha a páciens szervezetében a koleszterinszint normalizálására használt sztatinok lecsökkentették az LDL szintjét, akkor a HDL érték már lényegtelen.

A kísérleteket a JUPITER nevű program keretein belül végezték el 2003 és 2008 között

A kutatások elsősorban azt vizsgálták, hogy a sztatinok képesek-e hatékonyan csökkenteni az LDL szintjét, és megakadályozni a szívbetegségek kialakulását. A vizsgálatok végül pozitív eredménnyel zárultak – írja a The Lancet.

Emellett a kutatók azonban azt is vizsgálták, hogy milyen szerepe van a HDL értéknek a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása szempontjából. Végül megállapították, hogy bár a HDL szintjének mérése hasznos abból a szempontból, hogy időben felfedezzék, ha egy beteg egészsége veszélyben van, ugyanakkor magas szintje nem segít megelőzni az ilyesfajta rendellenességek kialakulását.

A cikk a reklám után folytatódik

Jelenleg is számos gyógyszergyár kísérletezik olyan szerekkel, amelyek növelik a HDL szintjét, a kutatók szerint azonban ezekre a jövőben nem lesz szükség. Ha ugyanis a sztatinokkal sikerül egészséges értékre csökkenteni az LDL értékét, a HDL szintjének növelésére többé nincsen szükség.

Kapcsolódó kifejezések: HDL-koleszterin  LDL-koleszterin  koleszterin 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!