Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Dr. Fövényi: tabletta és inzulin - a helyes vércukormérés módszere

Dr. Fövényi: tabletta és inzulin - a helyes mérés módszereHogyan mérje a vércukrát a nappal tablettát, lefekvés előtt hosszú hatású inzulint kapó cukorbeteg?

A rendszeres vércukormérés elengedhetetlen feltétel

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rendszeres vércukormérés elengedhetetlen feltétele a jó anyagcsere állapot biztosításának. Hazánkban több tízezerre tehető azon 2-es típusú cukorbetegek száma, akik naponta csupán egyszer, lefekvés előtt adnak maguknak NPH vagy hosszú hatású analóg inzulint. Sokan közülük naponta egyszer, többnyire vagy reggel éhomra, vagy pedig lefekvéskor, az inzulin beadását megelőzően mérik vércukrukat. Egyik megoldás sem helyes.

Először is tudni kell, hogy a vércukorszintek akkor elfogadhatók, ha éhomra, ebéd, valamint vacsora előtt 4–6, étkezések után 60–90 perccel 6–9, lefekvéskor pedig 6–8 mmol/l között mozognak. Sokszor előfordul, hogy reggel még minden rendben van, a nap folyamán azonban, főként a délutáni és kora esti órákban a vércukorszintek megemelkednek, akár jóval 10 mmol/l fölé. A vércukrát csak reggel mérő cukorbeteg minderről nem tudhat és csodálkozik, ha az 5 mmol/l körüli éhomi vércukrok mellé magas, 8–10%-os HbA1c érték társul.

A cikk a reklám után folytatódik

Az ideális módszer

Ezért az ilyen betegeknek az ajánlható, hogy az inzulinra történő beállítás elején mindaddig csupán éhomra mérje a vércukrát, amíg az inzulin dózisát megfelelő módon ki nem titrálták és a vércukra be nem állt a kívánt szintre. Ezt követően viszont az ún. „lépcsőzetes” módon történő vércukormérés az ideális: első nap reggeli előtt, másnap reggeli után, harmadik nap ebéd előtt, majd ebéd után, negyedik nap vacsora előtt, majd vacsora után, végül pedig lefekvéskor, inzulin adás előtt mérje a vércukrát.

Sok esetben elegendő, ha ezt nem naponta, hanem másnaponta teszi, ugyanis az esetleges problémák így is kiderülnek és jól megítélhető a vércukrok napszakos alakulása. Természetesen, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a betegnek vércukor naplót szükséges vezetni, mert az adatok csak így értékelhetők ki, a gondozó orvos csak ily módon képes rövid időn belül a helyzet megítélésére és az esetleges szükséges döntések meghozatalára.

Dr. Fövényi József

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!