Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

Dr. Fövényi: Inzulinkezelés speciális helyzetekben: láz, műtét

Inzulinkezelés speciális helyzetekben: láz, műtétVannak olyan élethelyzetek, melyek a megszokotton túli alkalmazkodást követelnek a diabétesszel élőktől. Az alábbiakban ezekről a helyzetekről és a megoldások módjáról olvashatnak.

Heveny megbetegedések

Lázzal járó fertőző betegségek kapcsán nő az inzulinigény. A betegek azzal árthatnak legtöbbet maguknak, ha az étvágytalanságra, esetenként evési képtelenségre hivatkozva csökkentik, időnként elhagyják az inzulin adagolását. Ugyanis minden lázas megbetegedés, mint minden fajta stressz, akár 50%-ot meghaladó mértékben is növeli a szervezet inzulin igényét. Tehát az inzulin adag csökkentése helyett, annak emelésére van szükség. Hogy mennyire, arról a legritkábban kétóránként meghatározandó vércukor szintek ismeretében dönthet a cukorbeteg.

Amennyiben szilárd ételt fogyasztani képtelen, 150–200 g cukrot tartalmazó teát, limonádét fogyasszon negyedóránként kortyolgatva, és további 2-3 liter cukormentes folyadékot is igyék. Ha erre sem lenne képes, akkor infúziós kezelés szükséges, de ez csak kórházi körülmények között kivitelezhető.

A cikk a reklám után folytatódik

Gyomor-bélrendszeri kivizsgálás, műtét

Gyomortükrözés, vastagbél-tükrözés, epehólyag ultrahangos vizsgálata előtti este a bázis inzulin beadható, de a reggeli inzulinadás mellőzendő. Lehetőleg a kora reggeli órákban célszerű a beavatkozásra sort keríteni cukorbetegeknél.

Kisebb műtéti beavatkozások nem befolyásolják az inzulin-adagolást.

Nagyobb műtéteknél, főként a gyomor-bélrendszert érintő műtétek esetén, a műtét napján, és szükség szerint a műtétet követően többnyire infúzióban kerül bevitelre a gyorshatású inzulin, és a korábbi inzulin adagolásra csupán akkor lehet áttérni, ha a beteg már normálisan képes táplálkozni.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!