Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
A+ A A-

A túlműködő pajzsmirigy stroke-ot okozhat

A túlműködő pajzsmirigy stroke-ot okozhatAzoknak a fiatal felnőtteknek, akik pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, jóval nagyobb az esélye a stroke kialakulására, mint az egészséges embereknek – állítják tajvani kutatók.

Az eredmények ugyanakkor nem meglepőek: a pajzsmirigy túlműködése magas vérnyomást és szívritmuszavart eredményezhet, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szélütés alakuljon ki náluk.

A Herng-Ching Lin által vezetett csapat 3176 fiatal, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő felnőtt adatait értékelte ki, majd összehasonlították ezeket 25 408 egészséges emberével. Az alanyok áltagéletkora 32 év volt. 5 éves megfigyelés után az egészséges páciensek esetében a stroke előfordulása 0,6 százalék volt, a betegeknél ugyanakkor 1 százalék – írja a HealthDay.

A cikk a reklám után folytatódik

Ezután egyéb körülmények figyelembevételével közelítették meg a problémát. Olyan tényezőket vizsgáltak, mint a kor, a nem, a magas vérnyomás, a diabétesz és a szívritmuszavar megléte, valamint hogy az alany szedett-e bármilyen gyógyszert a kísérlet időtartama alatt. A végső eredmények szerint a pajzsmirigyet érintő betegségben szenvedőknél 44 százalékkal nagyobb eséllyel fordulhat elő a szélütés, mint az egészséges felnőtteknél.

Lin szerint a Föld lakosságának 2 százaléka szenved pajzsmirigy-túlműködésben. A betegség tünetei közé tartozik a felgyorsult anyagcsere, az erős izzadás, a hirtelen súlyvesztés, a gyakori hasmenés és az idegesség.

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!