Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.
A+ A A-

A dohányzás abbahagyása megterheli a vércukorszintet

A dohányzás abbahagyása megterheli a vércukorszintetAki abbahagyja a dohányzást, feltétlenül ellenőriztesse vércukorszintjét, mivel az első évben megnövekszik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.

Amerikai szakemberek szerint a cukorbetegség kialakulásának erősödése, egyáltalán nem a „dohányzás folytatását” javasolja.

A szakemberek kijelentésüket 11 ezer felnőtten végzett kísérleti adatok kiértékelése alapján hozták meg. A kísérletbe bevontakat először 1987 és 1989 között vizsgálták meg, majd a tesztalanyok 17 éven keresztül orvosilag szem előtt voltak, miközben rendszeresen ellenőrizték vércukorszintjüket, súlyukat és dohányzási szokásaikat.

A cikk a reklám után folytatódik

A vizsgálat a dohányzás abbahagyása esetén 30 százalékos rizikófaktort állapított meg a 2-es típusú cukorbetegségi hajlamra

Különösen magas, 70 százalékkal növekedett meg a diabétesz kialakulásának esélye azoknál, akik az elmúlt 6 évben hagytak fel a dohányzással. A dohányzás megvonása utáni 3 évet tekintik a kutatók a legveszélyesebbnek.

A kísérlet során megállapították továbbá, hogy a dohányzás elhagyása gyakran súlygyarapodást okoz. Ezért különösen fontos szerepet tulajdonítanak a szakemberek annak, hogy az ex-dohányosok figyeljenek a súlyváltozásukra és rendszeresen ellenőriztessék a vércukorszintjüket, írja a focus.de.

[OrientPress Hírügynökség]

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!