Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Le a hájjal! Az elhízás életveszélyes következményei

Le a hájjal! Az elhízás életveszélyes következményeiAz elhízás egyike a legnagyobb figyelmet érdemlő problémáknak. Sajnos, a világ több kontinensén is járványszerűen terjed.

Többféle betegség is jár a túlsúllyal, a legsúlyosabbak a következők:

Magas vérnyomás, hipertónia

Kétszer gyakoribb az elhízott felnőttek között, a normál testsúlyúakhoz képest.

A felnőttkori normál vérnyomásérték 130/ 85 higanymilliméter (a határérték 139/89). Amennyiben a szisztolés vérnyomásérték tartósan 140 vagy magasabb, és a diasztolés érték 90 vagy magasabb, akkor magasvérnyomás-betegségről beszélünk, amit kezelni kell.

Magas koleszterinszint

Az esetek ötven százalékában összefügg a túlsúllyal.

A koleszterin-szint vizsgálatát az érelmeszesedés és ennek következtében fellépő betegségek (szívinfarktus, stb.) kockázatának megállapítására használják. A kívánatos normálérték: 0,9 mmol/l. Az alacsony HDL-szint az érelmeszesedés magas kockázatát jelzi.

2-es típusú cukorbetegség

Folyamatosan emelkedik az elhízottak körében a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizáltak száma.

A 2-es típusú cukorbetegség általában 40 éves kor felett jelentkezik. A vércukorérték hosszú ideig egyenletesen magas lehet, lényegében különösebb tünetek nélkül. Gyakran előfordul, hogy a diabéteszt szemészeti vizsgálatkor, a szemfenéki eltérések nyomán fedezik fel. Az sem ritka, hogy a szövődmények következtében kialakult betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, magas vérnyomás, vesebetegség) miatt kórházba kerülteknél csak ilyenkor, tehát túl későn derül ki a diabétesz.

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor < 6,0
postprandiális vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL- koleszterin (mmol/l) < 2,5

A szív- és keringési rendszer megbetegedései

Súlyos szívizomgyengeség, szívelégtelenség alakulhat ki. Fenyegető veszélyt jelent a szívroham, a hirtelen szívhalál, az anginás megbetegedések, a szívritmuszavar.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Stroke

Nyilvánvaló összefüggés áll fenn az elhízás és a stroke között, különösen azoknál, akiknél a has táján rakódik le a zsír nagy része. A túlsúlyosaknál általában magas  koleszterinszintet, és vérnyomást mérnek, de ezek önmagukban még nem adnak minden szempontból kielégítő választ a nagyobb stroke-rizikóra – mondják a szakemberek.

Osteoarthritis

Az elhízás fő tényező az ízületi gyulladások létrejöttében. Különösen nők esetében, a térdízület az egyik fő támadáspont.

Egyes ráktípusok

A mellrák, a prosztatarák, és a bélrendszer rákos elfajulásait említhetjük elsősorban.

Pszichológiai betegségek

Depresszió, evési zavarok, testképzavar, alacsony önértékelés jelzik az elhízással kapcsolatos kórképeket.

és a többi...

A felsoroltakon kívül szólnunk kell az epetermelési rendellenességekről, epekőképződésről, nőgyógyászati betegségekről (meddőség, menstruációs gondok, problémák a teherbeeséssel), illetve az inkontinenciáról, mint a túlsúly kínzó, kellemetlen, akár tragikus velejáróiról.

Érdemes tehát, még akár radikális módon is – életmódot váltani.

További hasznos linkek: elhízás.lap.hu

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!