Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
A+ A A-

Pajzsmirigy: ha kicsi is, mindent tud!

Pajzsmirigy: ha kicsi is, mindent tud!Mint szerv, kicsi és jelentéktelen- mégis nem szabad félvállról venni, ha gond van vele. A pajzsmirigy egy kicsi, jelentéktelen szerv, felnőtt férfiaknál 25, nőknél 18 grammot nyom, mégis ez a jelentéktelennek tűnő szerv helytelen működése az egész szervezetünkre kihat.

A pajzsmirigy termeli szervezetünk két legfontosabb hormonját

A trijód-tironint (T3) és thyroxint (T4) hormonok felelősek szervezetünk számos anyagcsere-folyamatának megfelelő működéséért. Fontos szerepet játszanak a magzati agy fejlődésében, az oxigénellátásban, felelősek a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és kihatnak lelkiállapotunkra is.

 

A szerv megfelelő működéséért, a szervezetnek jódra van szüksége

Ha a pajzsmirigy nem megfelelően működik, képes túl-, és alulműködésre is egyaránt.

A pajzsmirigy okozta gondok a serdülőkor, változókor és terhesség idején jellemzőbbek. A rizikófaktorok közé sorolhatóak a stressz, a lelki traumák, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, írja az eltern.de.

[OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó kifejezések: pajzsmirigy 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!