Ma Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.
A+ A A-

A leptinterápia megmentheti az 1-es típusú cukorbetegeket?

A leptinterápia megmentheti az 1-es típusú cukorbetegeket?A texasi Southwestern Medical School kutatói felfedezték a leptin hormonnak az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatását.

„A felfedezésünk talán segít megérteni azt a mechanizmust, ahogy a leptinterápia gyógyítja az 1-es típusú diabéteszt” – mondta Dr. Roberto Coppari, a texasi egyetem tanársegéde, és egyben a tanulmány egyik szerzője. „Fontos megérteni a működési elvet, mert csak így leszünk képesek olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek megszüntetik az inzulin szükségességét.”

Dr. Roger Unger, az egyetem professzora már korábban kimutatta, hogy a bőr alá bejuttatott leptin képes meggyógyítani az 1-es típusú diabéteszben szenvedő rágcsálókat, a mögöttes sejtmechanizmus azonban akkor még tisztázatlan maradt. Ebben a mostani tanulmányban a kutatók folyamatosan injekcióztak leptint olyan egerek agyába, amik nem termeltek maguktól inzulint, és azt vették észre, hogy az állatok agyi oldalkamrájába juttatott leptin visszafordította az 1-es típusú diabétesz halálos következményeit.  

A cikk a reklám után folytatódik

Egy most zajló, embereken végzett klinikai kísérletnek az a célja, hogy megállapítsák, vajon a hagyományos inzulinkezelés mellé adott leptin segít-e kordában tartani az 1-es típusú diabéteszesek vércukorszintjét.

„Lehet, hogy a leptinkezelések nem lesznek hatékonyak, vagy nem várt mellékhatásokat okoznak” – mondta Dr. Coppari. „De ha rájövünk, hogy a leptin miként gyógyítja az 1-es típusú diabéteszt, akkor talán kifejleszthetünk olyan alternatívákat, amelyek ezeket a mechanizmusokat hasznosítják.”

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!