Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Hormon a metabolikus szindróma kezelésére

Hormon a metabolikus szindróma kezeléséreEgy friss kutatás szerint az angiotenzin 1-7, egy igen kedvező kardiovaszkuláris hatásokkal bíró hormon, amely kedvezően befolyásolja a metabolikus szindróma kezelését patkányokban.

A metabolikus szindrómának jelenleg nincs specifikus kezelési módja” - mondta a kutatás vezetője, dr. Yonit Marcus, „miközben becslések szerint a világ felnőtt lakosságának 20-25%-ánál fennáll.”

Metabolikus szindróma ellen hormonnal

A metabolikus szindróma olyan faktorok együttes fennállása, amelyek növelik a szívbetegségek, stroke és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát: nagy haskörfogat, alacsony HDL („jó”) koleszterin-, magas triglicerid- (vérzsír-) szint, magas vérnyomás és vércukorszint.

Az angiotenzin II nevű hormon rendesen a vérnyomás szabályozásában vesz részt, de ha túltermelődik, szerepet játszik az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásában. Egyik lebomlási terméke, az angiotenzin 1-7 nevű hormon a túlzott mennyiségű angiotenzin II számos káros következményét ellensúlyozza, többek közt a magas vérnyomást, a vesekárosodást, a szívelégtelenséget vagy a szívritmus-zavart.

A kísérletben olyan patkányoknak adták az angiotenzin 1-7-et, amelyeknél a metabolikus szindrómához hasonló állapotot idéztek elő. A szer nem befolyásolta a testsúlyt, viszont csökkentette a magas éhomi inzulinszintet, illetve a triglicerid- és vércukorszintet. 

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!