Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Magas vérzsírszint, diabéteszes idegkárosodás

Magas vérzsírszint, diabéteszes idegkárosodásA magas trigliceridszint fokozza a cukorbetegséggel kapcsolatos idegrendszeri elfajulás (neuropátia) kockázatát.

Az ezzel járó tünetek: csiklandozó érzés, zsibbadás és  fájdalom a kezekben, a karokban, lábakban.

Amerikai kutatók hangsúlyozzák, hogy a cukorbetegek esetében kiemelten fontos a rendszeres vérzsírszint-ellenőrzés, legalább annyira lényeges, mint a napi vércukorkontroll.

Méréssel a diabéteszes neuropátia súlyosbodása ellen!

A kísérlet során egyértelműen világossá vált a közvetlen összefüggés az emelkedett triglicerid értékek és az idegkárosodás kockázata tekintetében. Az orvos egyszerű laborteszttel ellenőrizheti páciense vérzsírszintjét, és ennek tükrében módosíthat a terápián.

A vizsgálatba bevont 427 cukorbetegnél az emelkedett trigliceridérték  alapján  egy éven belül megjósolható volt a neuropátia rosszabbodása. Az egyéb faktorok (pl. glükózszint) változása ebből a szempontból nem volt szignifikáns."

"Az agresszív terápia kedvező hatású a neuropátiás cukorbetegekre nézve. A rendszeres testmozgás, a káros zsírok fogyasztásának drasztikus csökkentése hatásos módszer" - nyilatkozott Dr.Eva Feldman, neurológius professzor, a projekt vezetője (University of Michigan Medical School).

Mi is a neuropátia?

A kiserek károsodásával összefüggésben és más, a magas vércukorszintek következtében létrejövő kóros folyamatok nyomán kifejlődő idegi bántalmak elnevezése.

Leginkább észrevehető formája az érző-idegek megbetegedésére visszavezethető "szenzoros" neuropátia, amely a kezek, lábak kesztyű-, illetve zokniszerűen fellépő fájdalmát, zsibbadását jelenti. Ritkábban sikerül felfedezni a "motoros" neuropátiát, amely az izmok sorvadását okozza. A neuropátia okozza a fájdalomérzet csökkenését, majd elvesztését elsősorban a lábakon, ami miatt a beteg a sérüléseket gyakran csak későn veszi észre.

A vegetatív idegek neuropátiája a belső szervek működésének számos zavarát váltja ki, a gyomorürülés lassulásától, a székrekedésen át, a rohamokban jelentkező hasmenésig. Ennek következménye lehet a szívműködés zavara – szapora szívverés, a koszorúserek szűkülete esetén a fájdalom hiánya, ezért az ún. "néma" szívizominfarktus gyakorisága – valamint a nemi működés problémája, ami gyakran vezet a férfi potencia csökkenéséhez vagy elvesztéséhez.

A neuropátiás panaszok zsírban oldódó B-vitamin vagy alfa liponsav alkalmazásával mérséklődnek, más esetekben viszont csupán tüneti kezelésre szorítkozhatunk. A neuropátia megelőzésének legfontosabb feltétele a tartósan alacsony vércukorszintek biztosítása. Már meglévő neuropátia esetén, például diabéteszes lábszindrómánál megfelelő védő intézkedésekkel – lábápolás, védőcipő, védőbetét stb – elkerülhetők a súlyosabb következmények, s a legsúlyosabb, az amputáció is.

Kapcsolódó kifejezések: diabétesz  idegrendszer  neuropátia 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!