Ma Tünde napja van. Holnap Kármen és Anita napja lesz.
A+ A A-

Veszélyes lehet a rövid menopauza

Veszélyes lehet a rövid menopauzaFelgyorsíthatja az érelmeszesedést, ezáltal a szívbetegségek kialakulását a túlzottan gyorsan zajló - három éven belüli - menopauza.

Kétszáz középkorú nő vizsgálata alapján azoknál a nőknél, akiknél a változókor három éven belül lezajlott, több zsíros lerakódást találtak a nyaki főverőerekben, mely az érfal vastagítása miatt szűkíti a fontos, agyat ellátó ereket. Ismert, hogy a nagyobb mértékű zsíros plakkképződés szívrohamra és szélütésre hajlamosít, mondta el a vizsgálatot vezető Dr. C. Noel Bairey Merz, a Cedars-Sinai Szívintézet Női Szívközpontját és a Preventív és Rehabilitációs Szívközpontot igazgató kardiológus.

A vizsgálatot megelőzően egyik résztvevőnél sem állapítottak meg szív- és érrendszeri betegséget. A menopauza előrehaladását hormonszintek és élettani változások alapján határozták meg, nem pedig a szubjektív tünetek - pl. hőhullámok -, illetve a menstruációs ciklus alapján. Az eredmények alapján elképzelhető, hogy a túl gyors változókor szükségessé teszi a korai hormonpótló kezelést, illetve, hogy az ilyen betegek esetében célszerű a nyaki ütőér falvastagságának mérését elvégezni.

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!