Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Alvás és vércukorszint

Alvás és vércukorszintEgy nemzetközi kutatócsoportnak nemrég sikerült azonosítania egy gént, ami felelős lehet a magas éhgyomri vércukorszintért, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért.

A kutatók szerint ez a gén összekötőként szolgál az inzulin-elválasztás folyamatában a melatonin nevű hormon szervezetbe juttatásával (ez a hormon felelős a cirkadián ritmus szabályozásáért). Ez pedig arra enged következtetni, hogy összefüggés van az alvás-ébrenlét ritmusa és az éhgyomri glükózszint között.

A cukorbetegség és az ezzel összefüggésben álló járulékos betegségek a leggyakoribb krónikus megbetegedések világszerte. Németországban jelenleg mintegy hatmillió diagnosztizált cukorbeteg él. Az életmódbeli kockázati tényezők mellett (mozgáshiány, túlsúly) a genetikai faktorok is igen komoly szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Az MTNR1B gén az inzulintermelő szigetecske sejtekben található meg elsősorban, és a melatonin receptorok kódolásáért felelős. Ez a receptor blokkolja az inzulin véráramba jutását a melatoninon keresztül. A melatoninszint éjszaka növekszik, nappal pedig alacsonyabb, az inzulin pedig épp ellentétesen nappal magasabb. A kutatók ez alapján feltételezik, hogy összefüggés lehet az alvás-ébrenlét ritmusa, valamint az éhgyomri glükózszint között.

A szakértők remélik, hogy az új tudás birtokában olyan új kezelési eljárásokat dolgozhatnak ki, amelyek túlmutatnak a most alkalmazott tüneti kezeléseknél.

 

Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  diabétesz  vércukorszint 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!