Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Pajzsmirigy-rendellenesség okozhat vetélést

Pajzsmirigy-rendellenesség okozhat vetéléstA meddőség és az abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy csökkent működése és autoimmun betegsége. A legújabb, nagy európai vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés (hypothyreosis) 4,4 százalékban, a fokozott működés (hyperthyreosis) 1,4 százalékban fordul elő – jelentette ki Dr. Balázs Csaba, endokrinológus professzor.

A pajzsmirigy csökkent működése a lakosság 0,4 százalékában feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni. A probléma az, hogy a betegség gyakran, négy százalékban enyhe, nehezen kimutatható formában van jelen. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködés „idiopathiásnak" (ismeretlen eredetű, olyan kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani) tartott formája az immunrendszer betegsége miatt jön létre, autoimmun eredetű. Az autoimmun pajzsmirigygyulladások a nőkben a betegség lényegesen gyakoribbak, mint férfiakban.

A betegség korai felismerése azért is fontos, mert jelentős rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek, a csökkent étvágy melletti hízásnak – tette hozzá Dr. Balázs Csaba. Orvosi szempontból a magzat fiziológiás “transzplantátum", azaz olyan, mint egy átültetett szerv (pl. a vese, szív stb), amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszély a szerv kilökődése.

A természet csodája, hogy egy immunológiai értelemben félig “idegen" magzat egyáltalában megtapad a méhben és később pedig nem minden esetben lökődik ki. Ennek a védelemnek immunológiai és hormonális okai is vannak. Kiderült, hogy a meddőség és a gyakori abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy csökkent működése és a pajzsmirigy autoimmun betegsége.

 

Kapcsolódó kifejezések: meddőség  pajzsmirigy  rendellenesség  vetélés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!