Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Társak: depresszió és cukorbetegség

Társak: depresszió és cukorbetegségÚgy tűnik, hogy a depresszió és kettes típusú cukorbetegség kéz a kézben járnak. A két betegség közti kapcsolat kétirányú, a cukorbetegeknek is nagyobb az esélye a depresszióra, de a depressziós betegek is veszélyben vannak diabétesz szempontjából. Kérdés, hogy melyik volt előbb: a tyúk, vagy a tojás?

Ennek megválaszolására a New Yorki és a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói egy vizsgálat kétirányú elemzésével próbálkoztak. Dr. Stuart Weiss adjunktus szerint a lényeg, hogy mind a betegeknek, mind a kezelőorvosoknak tisztában kell lenniük a fokozott rizikóval, és mindkét betegség kezelésekor figyelembe kell venni a másik veszélyét is. Egyes kutatások a diabéteszesek körében kétszeres kockázatot mutattak ki a depresszióra, ám az eredmények fordítva is beigazolódtak, vagyis a depresszió és depressziós tünetek képesek kettes típusú cukorbetegséget kiváltani, magyarázta a vizsgálat vezetője, Dr. Sherita Hill Golden, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem docense. Az irodalomban arra is találni példát, hogy a depresszió kezelése meghosszabbítja a cukorbetegek életét.

Dr. Goldenék az első elemzéshez 5 201 ember adatait vették alapul. Kiderítették, hogy a kezelt kettes típusú cukorbetegség 54 százalékkal nagyobb rizikót jelentett a depressziós tünetek 3,2 éven belüli megjelenésére egészségesekhez képest. Érdekes módon a kezeletlen diabétesznél és a prediabétesznél (a cukorbetegséget megelőző állapot) a depressziós tünetek veszélye 25 százalékkal alacsonyabb volt, mint az egészségesek csoportjában. Ez a furcsaság a kutatókat is meglepte. Azzal próbálták magyarázni, hogy talán a kezeléssel járó folyamatos ellenőrzés járult hozzá a depresszióhoz.


A második analízisnél 4 847 résztvevő adataira támaszkodtak. A fokozott depressziós tünetek 42 százalékkal emelték a diabétesz kialakulásának esélyét. Az összefüggés a tünetek súlyosbodásával erősödött. Ha a statisztikai számításoknál figyelembe vették az elhízást, ülő életmódot és a dohányzást, a rizikó még mindig 34 százalékkal magasabb volt a depressziós betegeknél. „A depressziósok általában hajlamosak több kalóriát fogyasztani, kevesebbet mozogni, dohányozni és általában egészségtelenebb életmódot folytatnak” – mondta el Golden. „Ezt figyelembe kellene venni a depresszió kezelésekor, és hangsúlyt kellene fektetni a betegek egészséges életmódra való nevelésére” - tette hozzá.

Az eredményeket a Journal of the American Medical Association júniusi számában olvashatjuk

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!