Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Műtéti úton kezelhető cukorbetegség?

Műtéti úton kezelhető cukorbetegség?A cukorbetegséget lehet, hogy a béltraktus felső részének működési zavara okozza, ezért műtéti úton kezelhető. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy műtéti úton gyógyítható lehet a 2-es típusú cukorbetegség.

Nemcsak a kezelés változhat, de a cukorbetegségről való vélekedés is átalakulhat. A Diabetes Care magazin februári számának különleges mellékletében jelentetett meg cikket a cukorbetegség sebészeti megoldásának vezető szakértője, melyben a bél egy kis részét tünteti fel a cukorbetegség kialakulásának lehetséges okaként.

A tanulmány szerzője, Dr. Francesco Rubino, a New Yorki Presbiteránus Kórház munkatársa tudományos bizonyítékot ad a cukorbetegség műtét utáni karbantartásának mechanizmusára. Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy azok a módszerek, melyekkel csökkenthető a gyomor mérete (bypass műtétek), javítanak a cukorbetegségen a testsúly jelentős csökkenése miatt. Dr. Rubino, aki a Diabétesz Centrum vezetője, előzetes kutatásaiban már kiderítette, hogy az a folyamat, ahogy az emésztőszervrendszeri bypass karban tartja a cukorbetegséget, a nyombél és az éhbél megkerülő vezetékének kiépítésén alapul. Ezzel a módszerrel megkerülhető lehet a probléma forrása.

Valójában egyre inkább bebizonyosodik, hogy az emésztőszervrendszer fontos szerepet játszik az energiaszabályozásban, és hogy sok belső elválasztású mirigy vesz részt a cukoranyagcserében. Rubino szerint nem kell meglepődni azon, hogy a belek anatómiájának sebészi átalakítása hatással van a vércukorszintet szabályozó mechanizmusra, mely végső soron a cukorbetegséget is befolyásolja.

Igazából a felső bélszakasz bypass műtétje nem javítja a vércukorszint-szabályozó képességet. Ha nem cukorbetegen végzik el a beavatkozást, még ronthatja is a glükózszint szabályozását, cukorbetegek esetében viszont a probléma megoldódik. Ez azt sugallhatja, hogy a cukorbetegek esetében a felső bélszakaszban kell keresni az elváltozás kulcsát. Egyelőre ismeretlen azonban az elváltozás mikéntje. Dr. Rubino az „anti-incretin-teória” néven ismert magyarázatot javasolja.

Az inkretin egy emésztőszervrendszeri hormon, az inzulintermelést fokozó tápanyagok áthaladására való válaszként keletkezik. Mivel a túl sok inzulin alacsony vércukorszintet eredményez. Dr. Rubino sejtése szerint a szervezetben működik egy ellenszabályzó folyamat, melyet ugyanúgy az áthaladó tápanyag aktivál. Ez utóbbi csökkenti a kiválasztást és az inzulin hatását egyaránt. Egészséges egyéneknél az egyensúly megfelelő az inkretin és anti-inkretin faktorok között. Másoknál a nyombél és az éhbél talán túl sokat termel az anti-inkretinből, amely leblokkolja az inzulint, ami miatt kialakul a cukorbetegség. Ha a bypass-műtéttel kizárjuk a felső kis bélszakaszt a tápanyag-továbbításból, akkor kompenzálhatjuk az anti-inkretin abnomrális termelődését.

A mechanizmus jobb megértése céljából Dr. Rubino szorgalmazza a műtéti eljárás további kutatásait. A legtöbb cukorbetegnek manapság még nem ajánlják fel a műtét lehetőségét, a bypasst is csak a súlyosan elhízott betegeknek javasolják.

"Egyre biztosabbá válik, hogy a diabétesz-műtét azoknál is hatásos lehet, akik csak kisebb mértékben küzdenek túlsúllyal. A diabétesz-műtét kézikönyve bizonyára el fog térni a gyomorszűkítő műtététől, és nem csak a testtömeg-index lesz az egyetlen javallata."

"A diabétesz-műtéttel megtanulhattuk, hogy a cukorbetegség nem mindig egy krónikus és visszafordíthatatlan betegség, ahol az egyetlen terápiás lehetőség a vércukorszint szabályozása. A műtét által kínált lehetőségek egyedülállóak" - teszi hozzá Dr. Rubino.

A 2-es típusú cukorbetegség egyre növekvő jelenség, több mint 200 millió embert érint világszerte. Az új kezelési módszerek kifejlesztése versenyfutás az idővel, így nem vethetjük el a műtét lehetőségét sem.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!