Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jolán napja van. Holnap Olivér napja lesz.
A+ A A-

Alacsony cukorterhelés akne ellen

akne.jpgA magas cukorterhelést okozó ételek kerülése segíthet az aknés bőr megtisztulásában egy új tanulmány szerint. Magas cukorterhelést olyan ételek okoznak, melyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ilyenek például az alacsony rosttartalmú szénhidrátok. Alacsony cukorterheléssel jár viszont a magas rosttartalmú, összetett szénhidrátok fogyasztása, mert ezek fokozatosan, lassan emelik a vércukrot.

A 43 vizsgált aknés férfi közül a 12 hetes alacsony cukorterhelésű diétát követőknél jelentős mértékben csökkent a mitesszerek, pattanások és egyéb bőrelváltozások száma azokhoz képest, akik a hagyományos étrendet követték - derül ki Dr. Robyn N. Smith és munkatársainak, a Melbourne-i Egyetem kutatóinak a Journal of the American Academy of Dermatology-ban megjelent közleményéből.

A diétás csoportban átlagosan 22-vel csökkent a bőrelváltozások száma, szemben a kontrollcsoport 14-ével. Az első csoportban emellett súlycsökkenés, fokozott inzulinérzékenység és nagyobb mérvű férfi nemi hormon csökkenés is kialakult. "Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy az akne kialakulásában jelentős szerepe van az étrendnek" - írják a szerzők.

Az alacsony cukorterhelésnek a fogyásban és a cukorbetegség karbantartásában van jelentős szerepe. Smithék szerint ha a magas inzulinszint hozzájárul az akne kialakulásához, lehetséges, hogy a csökkentett cukorterhelés javítja az akne súlyosságát. A kutatások alapján nem lehet megállapítani, hogy az akne javulása a súlycsökkenésnek, az inzulinérzékenység javulásának, vagy mindkettőnek köszönhető. Ennek tisztázására további, nagyobb méretű kutatások szükségesek.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: akné  alacsony  bőr  cukorterhelés  szénhidrát  vércukorszint 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!