Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Alacsony anyai koleszterin koraszülésre hajlamosít

Alacsony anyai koleszterin koraszülésre hajlamosítAz amerikai Nemzeti Egészségtudományi Kutatóközpont (NIH) munkatársai bizonyítékot találtak arra, hogy nagyobb eséllyel fordul elő koraszülés azon kismamák között, akik vérében a koleszterin szintje túl alacsony.  "Elsődleges eredményeink alapján úgy véljük, hogy a terhesség során, a túlzottan alacsony koleszterinszint ugyanolyan káros lehet, mint a túl magas.

Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a túl alacsony koleszterin hajlamosít arra, hogy a baba túl korán, még nem kellően kifejlett állapotban jöjjön a világra. Mindez érdekes fordulatot jelent, hiszen eddig több kutatócsoport is éppen arra talált bizonyítékot, hogy a túl magas koleszterinszint az, ami növeli a koraszülés esélyét. További, kiterjesztett vizsgálatokat szükséges azonban még elvégezni, hogy eredményeinket igazolni tudjuk. Jelenleg csupán azt tudjuk tanácsolni a várandós anyáknak, hogy amennyiben fogyókúrára van szükségük terhességük alatt, mindenképpen pontosan kövesség orvosuk tanácsait" - fejtette ki Dr. Max Muenke, a kutatócsoport vezetője.

A koraszülés az egyik leggyakoribb csecsemőhalálozási ok, emellett nagymértékben fokozza a különböző idegrendszeri fejlődési rendellenességek, például a gyermekbénulás, a gondolkodási zavarok, vakság, süketség, vagy a tüdő éretlensége miatt kialakuló súlyos légzési elégtelenség kialakulásának esélyét.

A kutatók 1996 és 2001 között Dél-Karolinában több mint ezer kismamát és megszületett gyermekeiket vontak be vizsgálatukba. Megállapították, hogy azon anyák között, akik vérében közepes mennyiségû (159-261 mg/dl) volt a koleszterin mennyisége, minden huszadik szülés esetében éretlen volt a magzat. Az e fölötti mennyiségû koleszterin koraszülést fokozó hatását már régóta ismerjük, a magas koleszterinszintû anyukák között a kutatók 12 százalékos koraszülési arányt tapasztaltak mind a fehér, mind pedig a fekete lakosok között. Meglepő módon azonban az alacsony koleszterinszint nem fokozta a koraszülések esélyét az afroamerikai lakosság körében.


"A megfelelő koleszterinszint mind a születés előtt, mind pedig utána nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. Terhesség alatt a koleszterin az, ami meghatározza a placenta, valamint a születendő gyermek fejlődését, különös tekintettel az agy fejlődésére. Az újonnan megszerzett ismeretek azonban a kutatókat további intenzív munkára sarkallja azért, hogy meg tudjuk a közeljövőben érteni valamennyire a terhesség alatt lezajló igen bonyolult és összetett folyamatokat" - figyelmeztetett Dr. Eric Green, aki egy személyben a kutatócsoport tagja és a NIH humán genom kutatásával foglalkozó részlegének igazgatója.

Kapcsolódó kifejezések: alacsony  anya  koleszterin  koraszülés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!