Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Tejtermékekkel a metabolikus szindróma ellen?

Tejtermékekkel a metabolikus szindróma ellen?Brit kutatók szerint napi fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségû tejtermék (pl. joghurt) segíthet a metabolikus szindróma néven ismert veszélyes egészségi állapot megelőzésében. A metabolikus szindróma lényegében a szervezet anyagcseréjének komplex zavara, amely akár korai halálozáshoz is vezethet.

A metabólikus szindróma része például a cukorbetegség valamint a szívkoszorúér-betegség fokozott kockázata

A szakemberek 2375 45 és 59 év közötti férfit vontak be vizsgálataikba, akik mind egy hosszú távú vizsgálat, a "Caerphilly Tanulmány" résztvevői voltak. A szakemberek akkor mondták ki a metabolikus szindróma diagnózisát, ha a következő faktorokból legalább kettő magas volt: vércukorszint, inzulinszint, vérzsír illetve vérnyomás, illetve emelkedett testzsír mennyiség.

A résztvevők életmódját húsz éven keresztül követték, többek között felmérték azt is, mennyi tejet illetve tejterméket fogyasztanak naponta. A vizsgálatok kezdetén minden hetedik férfi (15%) szenvedett metabolikus szindrómában. Ezek körében a cukorbetegség kialakulási kockázata négyszeres, a koszorúér-betegség kockázata kétszeres volt, illetve a korai halálozás kockázata 50 százalékkal magasabb volt a nem beteg populációhoz képest.

Igyon naponta fél liter tejet! 

Érdekes megfigyelés volt, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak tejtermékeket, a szindróma gyakorisága ritkább volt. Napi fél liter tej fogyasztása 62 százalékkal csökkentette a szindróma kialakulási valószínûségét, míg más tejtermékek napi fogyasztása 56 százalékkal mérsékelte a kockázatot. Minél több tejtermékek fogyasztott valaki, annál kevésbé alakult ki nála a szindróma.

Kapcsolódó kifejezések: anyagcsere  joghurt  komplex  metabolikus szindróma  tejtermék  zavar 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!