Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Az Év Gyógyszere radikálisan csökkenti a koleszterinszintet

Az Év Gyógyszere radikálisan csökkenti a koleszterinszintet„Jó, ha 10 évenként születik egy olyan gyógyszer, ami változást hoz a gyakorló orvos számára a betegek kezelhetőségét illetően, és a Magyar Kísérletes és Farmakológiai Társaság által odaítélt Év Gyógyszere 2006. díjjal jutalmazott, a magas koleszterinszint csökkentésében áttörést jelentő tabletta ilyen” – tartja Dr. Zámolyi Károly, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Az „Év Gyógyszere” a magas koleszterinszint visszaszorításában jelent forradalmian új, hiánypótló terápiás lehetőséget. Hatásmódja teljesen egyedi; az első olyan szer, amely célzottan gátolja a koleszterin tápcsatornából történő felszívódását, és ezáltal komoly mértékben fokozható a koleszterinszint-csökkentő kezelések hatékonysága gyakorlatilag mellékhatások nélkül.

Az elmúlt évtizedekben a magas koleszterinszint csökkentésében legsikeresebbnek bizonyult, a máj koleszterin-termelő képességét visszafogó sztatin-kezelés elérte a határait. Ez azt jelenti, hogy a szív- és érrendszeri kockázat további csökkentése érdekében kívánatos, mind alacsonyabb „rossz” koleszterin (az ún. LDL-koleszterin) célértékekhez sok esetben csak a legmagasabbra emelt sztatin dózissal lehet eljutni.

Ezekben a magas dózis-tartományokban azonban olyannyira megnőhet a mellékhatások kockázata, hogy a betegek jelentős részénél a sztatin készítményekkel önmagukban nem lehet a koleszterinértékeket a kívánt szintre lecsökkenteni.

Az „Év Gyógyszere” és a sztatinok együttes alkalmazása azonban áttörést hozott a „koleszterinbomba” hatástalanításában. A kombinált kezelés folyamán a sztatinok a májban zajló koleszterin-szintézést fogják vissza, az „Év Gyógyszerének” köszönhetően pedig a koleszterin bélből történő felszívódása is szelektív gátlás alá kerül.

A két készítmény párhuzamos alkalmazásával létrejövő kettős gátlás miatt akár 60%-os LDL-koleszterinszint csökkenés is elérhető. Az 50%-os határ átlépésével pedig még ebben az évezredben az érelmeszesedés folyamata visszafordíthatóvá válhat. Ennek az eredménynek azért van óriási jelentősége, mert hazánkban a legtöbb ember – minden második – a keringési rendszer betegségeinek következtében hal meg, melynek kialakulásában központi szerepe van az emelkedett koleszterinszintnek.

Kapcsolódó kifejezések: LDL  koleszterin  Év Gyógyszere 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!