Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Pár szó a pajzsmirigy működéséről

Pár szó a pajzsmirigyrőlFáradság, lehangoltság, vagy épp ellenkezőleg, idegesség, hiperaktivitás, jelentős súlyváltozások, csökkenő libidó..., mind olyan tünetek, amelyek a pajzsmirigy működésének zavarához köthetőek.

A népesség közel 10 százaléka érintett. A diagnózis viszonylag egyszerű, gyógyszeres kezelése is lehetséges. Beszélhetünk a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködéséről - írja az e-sante.

A pajzsmirigy alulműködése

Az alulműködésnek (hypothyreosis), vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is.

A pajzsmirigy túlműködése 

A pajzsmirigy túlműködik (hyperthyreosis), ha a kelleténél több hormont termel. Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése.

Miért fontos? 

A pajzsmirigy a nyaki részen található hormontermelő szervünk. Működésre hat az agyban termelődő TSH hormon. A jód igen fontos a megfelelő pajzsmirigy aktivitáshoz. E szervünk megfelelő működése hozzájárul az anyagcsere, kálcium háztartás szabályozásához. Éppen ezért időskorban, 60 év felett rendszeres ellenőrzése javasolt!

A nem diagnosztizált pajzsmirigy betegségek komoly szövődményeket okozhatnak. Cukorbetegek esetében külön fontos a megfelelő működésének ellenőrzése!

 

Kapcsolódó kifejezések: hiperaktív  idegesség  libidó  pajzsmirigy 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!