Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

A tartósan fennálló szénhidrát anyagcsere-zavar és merevedési zavar között összefüggés van

A tartósan fennálló szénhidrát anyagcsere-zavar és merevedési zavar között összefüggés vanA cukorbetegség egy komplex, az egész szervezetre kiterjedő szív- és érrendszeri betegség, amely a cukorbeteg férfiak esetében – tartósan rossz anyagcsere állapot esetén – merevedési zavart eredményezhet.

Az erektilis diszfunkciónak nevezett kóros állapot a szexuális aktivitáshoz szükséges fokú merevedés kialakulására és fenntartására való képesség tartós hiányaként magyarázható. Úgy tûnik, hogy ez a jelenség a cukorbeteg férfiak 30-50%-át érinti, míg ugyanez az arány a nem cukorbeteg 40-70 éves férfiak körében hozzávetőlegesen 3-10% köré tehető. Eképpen a diabéteszes férfiaknál a merevedési zavar egy olyan gyakori és komoly problémát jelent, amelynek hatékony kezelése elengedhetetlen.

Cukorbetegeknél a probléma kialakulásáért komplex és valószínűleg több tényezős folyamatok tehetők felelőssé. A tartósan magas vércukorszint fennállásával és ennek következményeivel egyaránt kapcsolatba hozhatók az idegrendszeri érzékelés és vezetés károsodásának kialakulása. A kezelés azoknál a betegeknél eredményes, akik aktívan igénylik a tanácsadást, a lehetséges okok feltérképezésének egyik legfontosabb lépése annak vizsgálata, hogy valóban megfelelő-e a beteg szénhidrát anyagcseréje. Fontos kérdés továbbá, nincs-e egyéb olyan társbetegsége, vagy nem szed-e olyan gyógyszert a cukorbeteg férfi, amelyek szintén merevedési zavarhoz vezetnek. Már a hazai forgalomban is elérhetők azok a szájon át keresztül szedhető gyógyszerek, amelyek az esetek nagy hányadában hatékonynak bizonyulnak a probléma megoldására. Fontos azonban tudni, hogy a forgalomban lévő szerek némelyike nem szedhető nitrát tartalmú gyógyszerekkel együtt.

Mindazonáltal a kezelés nem korlátozódhat csupán a tabletták bevételére, ennek magában kell foglalnia a minden részletre kiterjedő klinikai vizsgálatok elvégzését is.

FORRÁS: J.C. KASKI.  MDT/diabet.hu

Kapcsolódó kifejezések: ED  cukorbetegség  merevedési zavar  érrendszer 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!