Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Hetitéma: járványszerűen terjedő cukorbetegség - és amit tudnunk kell róla

Tartalomjegyzék

Hetitéma: járványszerűen terjedő cukorbetegség - és amit tudnunk kell rólaMagyarországon először 1942-ben mérték fel a diabétesz elterjedtségét. Akkor a bécsi döntések szerinti határokon belül 13600 cukorbeteget számláltak, közülük 10800 az ország mai területén élt.

1979-ben 200 ezerre becsülték a diabéteszesek számát, jelenleg pedig 500-600 ezer cukorbetegről beszélünk, akiknek közel 95%-a a 2-es típusba tartozik. Alig 60 esztendő alatt tehát 50–60-szorosára növekedett az ismert cukorbetegek száma és sajnos a kedvezőtlen tendenciák folytatódnak. Joggal feltételezhetjük, hogy hozzávetőlegesen még ugyanennyi fel nem ismert cukorbeteg és csökkent glukóztoleranciájú ember él közöttünk. Tehát minden tizedik magyar állampolgár már vagy cukorbeteg, vagy előstádiumban van.

A diabéteszesek 95–99 százaléka 2-es típusú beteg, s ez az állapot lényegében a metabolikus szindrómát jelenti. Esetükben a magasabb vércukorhoz általában az önmagában komoly problémát jelentő testsúlyfelesleg, valamint a diszlipidémia (vérzsír eltérések) és a hipertónia (magas vérnyomás) is társul.

A vércukor alakulására jellemző, hogy az első kóros értéket (a csökkent glukóztoleranciában észlelhető emelkedett étkezés utáni vércukorszint) követően az eltelt idő függvényében folyamatosan romló tendenciát mutat, mivel a szervezet inzulinelválasztása rohamosan csökken. Ez nyilvánvalóan egyre intenzívebb gyógykezelést igényel. A beteg szervezete kezdetben az étrendi megszorításokra is jól reagálhat, később állapota egy-, majd kétféle, esetleg egyidejűleg háromféle vércukorcsökkentő tabletta emelkedő adagjaival tartható egyensúlyban, végül azonban elengedhetetlenné válik az inzulinkezelés valamely formájának bevezetése.

A cukorbetegségnek tehát több típusa létezik. A kialakulás okai, a tünetek és a kezelés az egyes típusokban különbözőek.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A diabétesz népegészségügyi jelentőségű kórkép

  • Magyarországon a lakosság 7,6%-a cukorbeteg és ugyanennyire tehető azok száma, akik cukorbetegek, de nem tudnak állapotukról. Ez azt jelenti, hogy országunkban legalább 1,5 millió cukorbeteg él és még kétszer ennyire tehető azok száma, akik a betegség „előszobájában” vannak, mivel már károsodott szénhidrát-anyagcseréjük,
  • A következő 15 évben az öt évnél fiatalabb diabeteses gyerekek száma hazánkban várhatóan megduplázódik, a 15 év alatti cukorbetegek száma 70 százalékkal fog nőni.
  • Az 1-es típusú cukorbetegek már kezdettől fogva inzulinterápiában részesülnek. A 2-es típusú cukorbetegek kezelését általában tablettás formában kezdik, de idővel szükség van az inzulin pótlására is. Az inzulin bevezetése a 2-es típusú cukorbetegségben általában késik.
  • A cukorbetegség jelentős terhet ró a társadalomra: a cukorbetegség teljes kezelési költsége (beleértve a szövődmények kezelését is) eléri az OEP természetbeni kiadásainak 13 százalékát és meghaladja Magyarország teljes GDP-jének 0,65 százalékát.
  • A cukorbetegség, valamint annak szövődményeinek kezelésére Magyarországon évente 174,6 milliárd forintot költünk.
  • A cukorbetegséggel kapcsolatos költségek csak kis része a gyógyszeres terápia (inzulinok esetében a teljes összeg csupán 16,7%, tablettás kezelés esetében 9,5 %), a legnagyobb költségek a szövődmények kezelése során keletkeznek.
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei:
Nagy-ér (korai érelmeszesedés: szívinfarktus, stroke, végtagi erek szűkülete), kis-ér (szem: látásromlás, vakság, vese: a kiválasztó működés károsodása, veseelégtelenség különböző súlyosságú formája, idegrendszer: perifériás és autonom idegrendszeri károsodások) Ma a cukorbetegség minden formájában a keringési szövődmények szerepelnek vezető halálokként.

Magyarországon...

  • évente 2500 amputációt végeznek cukorbetegeknél
  • naponta 2 cukorbeteg veszíti el a látását

Segítség cukorbetegeknek
Szervezetek, oldalak, sorstársak...

Cukorbetegség Fórumsorstársak osztják meg egymással tapasztalataikat
MagazinDr.Info - Cukorbeteg Élet magazin
Klubok, szervezetekA Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége
KönyvekSpringmed Kiadó, Diabetológia sorozat
Hírek, cikkekhttp://diabetesonline.hu

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!