Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Az elhízottakra különösen veszélyes a COVID!

WOD 2021A média és az egészségügyi ellátórendszer szerepét hangsúlyozzák a Magyar Elhízástudományi Társaság szakértői az Elhízás Világnapja apropóján a nyilvánosság előtt elhangzott beszélgetésben.

Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, Dr. Forster Tamás kardiológus professzor, valamint Dr. Jákó Péter belgyógyász főorvos azt is elmondja, hogy a

Covid-19 okozta halálozások legnagyobb kockázati tényezője az életkor mellett a túlsúly!

„Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, mely a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus miatt következett be, 2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya. Azokban az országokban -- Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Olaszország -- a legnagyobb a Covid-19 járvánnyal összefüggő halálozási arány, ahol a felnőttek több mint fele túlsúlyos.” - állapította meg az Elhízástudományi Világszövetség jelentésében. Ráadásul a túlsúly növekedésével a Covid-19 megbetegedés súlyossága is fokozódik! Az Egyesült Államokban például 68 százalék a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya. Amerikában az intenzív osztályon ápoltak mindössze 12 százaléka normális testtömegű, 24 százalékuk túlsúlyos, 64 százalékuk pedig elhízott!

A magyar lakosság 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ehhez képest a 2000-es évek elejének aranykorához képest, ma mindössze 2 felnőtt obezitológiai központ létezik: Budapesten és Szegeden. A túlsúlyosaknak a stigmatizáció mellett a diszkriminatív egészségügyi ellátással is meg kell küzdeniük. Komoly finanszírozási nehézségekkel kell szembenézniük, hiszen társbetegségeik ellenére (diabétesz, hipertónia, ízületi megbetegedések stb.) számos, a kifejezetten költséges bariátriai sebészeti megoldása csak magánrendeléseken érhető el.

DiabFórum magazin

„Elsősorban az elhízást kell megelőznünk, hiszen a leggyakoribb népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kialakulásával is összefügg. Egy brit tanulmány szerint a daganatos betegségek halálozási rizikójának csökkentésében az elhízás megelőzése lényegesen fontosabb volna, mint akár a dohányzás megelőzése!” - állítja a MET elnöke.

Az elhízás betegség! - Az Elhízás Világnapja 2021
Az elhízás és a COVID-19 járvány súlyosságának összefüggései - Az Elhízás Világnapja 2021
Az elhízás és a COVID-19 járvány súlyosságának összefüggései - Az Elhízás Világnapja 2021
Példaképeink az elhízás elleni küzdelemben - Az Elhízás Világnapja 2021
Az elhízás kezelésének finanszírozása Magyarországon - Az Elhízás Világnapja 2021
Hogyan kellene kezelni az elhízást az egészségügyi ellátórendszerben és a fejekben?

 

Kapcsolódó kifejezések: Covid-19  elhízás  koronavírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!