Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Kóros elhízás - fogyás, műtéttel

elhizas sxc 744491 75527102A kóros elhízás népbetegség. A világon sok millióan küzdenek vele. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a 21. század járványának tekinti. Ettől a járványtól mi, magyarok sem vagyunk mentesek, mintegy 200 ezer ember él hazánkban krónikus elhízással, túlsúllyal és annak minden kockázatával, társult betegségeivel. Kóros kövérség miatt óránként hét ember hal meg a világban.

Mindebből világosan kitűnik, hogy nem esztétikai problémáról van szó, bár sok túlsúlyos ember külleme miatt szeretne megszabadulni felesleges kilóitól. A túlsúly leggyakoribb kísérő betegségei a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri bajok, daganatos kórok, mozgásszervi elváltozások, depresszió.


Fogyókúrás tanácsokban, reklámokban, különféle praktikákban rendkívül találékonyak és gazdagok vagyunk, de szakemberek véleménye szerint a diétás „jó tanácsok” zöme legalább annyira ártalmas, mint maga a túlsúly. Ahogy Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipidológiai osztályának vezető főorvosa mondja: „a fogyókúrához elsősorban nem módszerekre van szükség, sokkal inkább önfegyelemre, akaraterőre, életmódkultúrára, megváltozott tudatállapotra. Az elhízott ember szenved attól, ha eszik, és attól is, ha nem eszik. Ördögi kör. A fogyókúra sikere nem a módszeren múlik, sokkal inkább azon, hogy sikerül-e betartani”.A kampányszerű „sikerdiéták” tudományosan megalapozatlanok


A főorvos 40 éve foglalkozik az elhízottak, a túlsúlyosak „ügyével”; a kórház programjában eddig 18 ezer rászoruló pácienst kezeltek. A betegek motivációja többféle: esztétikai, egészségügyi, munkahelyi, családi.

Pados Gyula a lassú, megtervezett, személyre szabott fogyókúra híve, mert a táplálékkal szervezetbe bevitt energia és annak felhasználása közti egyensúlyzavar így korrigálható a legeredményesebben. De vannak olyan esetek, amikor pajzsmirigyproblémára vagy hormonális zavarokra vezethető vissza a nemkívánatos túlsúly. Minden esetre az ellenőrzött kalóriabevitel és a rendszeres mozgás a sikeres fogyás alapja. A szakember szerint a könnyen, gyorsan, hatékonyan sikert ígérő bogyók, tréningek árán csak az álmainkat vásároljuk meg, a kilók rendszerint maradnak. A kampányszerű „sikerdiéták” tudományosan megalapozatlanok, a súlycsökkenés valódi sikerének titka: napi 1200–1500 kalóriabevitel hosszú távon.Ma már inkább a természetes fogyókúra mellett kötelezi el magát

Aki már sokféle módszert kipróbált, eredménytelenül, hajlandó kés alá feküdni, sok mindent elviselni a siker reményében. Újabban egyre többen veszik igénybe a súlycsökkentő sebészi beavatkozásokat.

– Ezek csak olyanoknak ajánlottak, akik semmilyen konzervatív, hagyományos módszerrel nem képesek hosszú időn keresztül megszabadulni felesleges kilóiktól, és valóban egészségügyi kockázata van túlsúlyuknak – húzza alá Csiszár Miklós, aki jó néhány gyomorgyűrűs beavatkozást elvégzett a Péterfy Kórházban, és könyvet is írt erről a témáról.
 A kórházban egy időben igen sok gyomorszűkítő műtétet végeztek, de a főorvos most, több év távlatából már egyáltalán nem lelkesedik az ilyen típusú beavatkozásokért.

gyomorgyuru masolat

– A gyomorgyűrű csak szélsőséges esetekben ajánlott, ha az extrém túlsúly valóban az egészséget veszélyezteti az általa előidézett betegségek következtében – magyarázza. – Egy lényegében egyszerű beavatkozásról van szó, mikor egy műanyag gyűrű segítségével kettéosztjuk a gyomrot, és ezzel a táplálék mennyiségének a szervezetbe jutását korlátozzuk. A szilikon gyűrű szabályozó szerepe révén a gyomor alsó részébe csak lassan kerül be az elfogyasztott étel. A gyomorgyűrű önmagában nem fogyaszt, de önfegyelemre kényszeríti a beteget, hogy kevesebb ételt fogyasszon. Ez egy kényszerű és meglehetősen drasztikus módszer, a beteg nem ehet és ihat kedvére bármit a gyomorgyűrűvel, nagyos is oda kell figyelni mind a mennyiségre, mind a minőségre, mert a csökkentett mennyiségnek is fedeznie kell a kalóriaszükségletet, a vitaminokat, ásványi anyagokat. Viszont kétségtelen, hogy látványos eredmény követi a műtétet, a testsúly valóban csökken, a sikerélmény tehát elérhető. Csiszár Miklós hangsúlyozza, hogy tüneti kezelésről van szó, adott esetben az utolsó szalmaszálról, amelybe a beteg belekapaszkodhat, de a szükségmegoldás helyett ma már sokkal inkább a természetes fogyókúrás lehetőségek mellett kötelezi el magát, és nem is vállal ilyen műtétet.


A cikk a reklám után folytatódik

Hozzánk is eljutott a gyomorbypass

A világban viszont újfajta gyomorszűkítő megoldás járja „diadalútját”, a gyomorbypass, amely már hozzánk is eljutott. Hazai bevezetője, Mohos Elemér, a Veszprémi Kórház sebész főorvosa.


– Ez a műtéti eljárás nem új, Amerikában négy évtizedes múltja van, én Németországban tanultam meg. Itthon, a Veszprémi Kórházban 2010 óta végzünk gyomorbypass műtéteket – fedi fel. – A beavatkozás lényege, hogy műtéti úton megkisebbítjük a gyomor térfogatát, így kevesebb táplálékot képes befogadni, és garantált súlycsökkenés érhető el, miközben az emésztés folyamatába nem avatkozunk bele. A műtét során a vékonybél egy szakaszát a gyomor felső részénél kialakított „zacskóhoz” rögzítjük, és így a gyomrot és a patkóbelet áthidalva a táplálék egy része közvetlenül a vékonybélbe jut. A műtétet laparoszkópos technikával végezzük, ami azt jelenti, hogy nem kell feltárni a hasüreget, hanem a köldök alatt képzett nyíláson egy csövet vezetünk be a hasüregbe.

spatz ballon

Tájékoztatása szerint ez a módszer sokkal kíméletesebb a beteg számára, és a gyógyulás is gyorsabb, kevesebb a szövődmény. Világszerte 200 ezer ilyen jellegű műtétet végeztek már el, Magyarországon egy év alatt 10-et, és a tapasztalatok igen kedvezőek. Kis kockázat, végleges testsúlycsökkenés – röviden így summázható az eredmény.

De ennél lényegesen többről van szó, ugyanis amellett, hogy a műtéti eljárás alternatívát jelent a modern súlycsökkentő módszerek körében, valóban lényeges fogyást eredményez; a 2-es típusú cukorbetegek nagy része elhagyhatja korábban alkalmazott inzulinadagját, elmúlik a reflux betegség, és egyéb előnyök is várhatók: a csökkenő kalóriabevitel révén kedvező hormonális és biokémiai változások figyelhetők meg a szervezetben. Javul a beteg önértékelése, közérzete, kommunikációs készsége, hangulata, életminősége. 


A kilók elleni küzdelem fajtái változatosak. Bármelyiket választja is a páciens, közreműködése, aktív együttműködése nélkül nem születhet eredmény. A sebészi technika és a sebész bravúrja sok mindenre képes, de a beteg akarata, önfegyelme, kitartása nélkül nem lehet „levarázsolni” a felesleges kilókat.
 Abban egyetértenek az orvosok, hogy igazán megnyugtató megoldást a kóros kövérség eredetének tisztázása jelent majd. Akkor a hatékony megelőzés, a sikeres terápia minden bizonnyal végleg hadat üzen a nemkívánatos, makacs kilóknak.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: gyomorballon  gyomorbypass  gyomorgyűrű  kóros elhízás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!