Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Lufival fogyni? A gyomorballon, mint testsúlycsökkentő kezelés

spatz ballonA testsúly növekedésével mind nehezebbé válik a mozgás, a sport. Ez újabb pluszkilókat eredményez, és az így kialakult ördögi kör nehezen szakítható meg.

Azt hiszem nem szükséges az elhízás hátrányos, káros hatásait részleteznem. A sok ismert adatból csak egy, talán kevésbé tudott tényt emelnék ki: nemcsak a magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívproblémák, de a daganatos betegségek előfordulása is gyakoribb a túlsúly mértékével összefüggésben. Ráadásul, a túlsúly esztétikai kategória is, így az általa okozott diszkomfort nincs egyenes arányban annak mértékével.

Fogyni egészségesen, hatékonyan és tartósan

A fejlett országokban a lakosság általában 30–35%-a elhízott, 10% súlyosan. Amilyen gyakori a betegség, legalább olyan nehéz az ellene folytatott küzdelem, amit általában fogyókúrának szoktunk becézni. Ez alapesetben egyszerű éhezésből, elegánsabban „0” kalóriás étrendből áll, amit hosszabb, inkább rövidebb ideig sikerül tartani, aztán sajnos a „jojó” effektus igen gyorsan újabb súlygyarapodást eredményez. A fogyásnak ez az egészségtelen formája gyakran vezet hosszabb távon akár jelentős elhízáshoz is. Az egészséges fogyás heti 1–1,5 kilogrammos súlycsökkenést jelent, így érhető el, hogy az eredmény tartós legyen.

A testsúlycsökkentés lehetőségeit meghatározza a többlet mértéke.
Ezt a testtömeg index (BMI = body mass index) segítségével tudjuk pontosan meghatározni. 30 kg/m² feletti értéknél beszélünk elhízásról, míg 40 felett már ez kóros mértékű.

Amennyiben a testsúlytöbblet csak néhány kiló, csökkentett kalória tartalmú étrend és a napi mozgás mennyiség növelése igen hatékony lehet. Minél nagyobb a túlsúly, annál nehezebb a mozgás, ez pedig az anyagcsere szempontjából kedvezőtlen, mert elmarad a kalória felhasználást fokozó anyagcsere-élénkítés. Ráadásul a sport hatékonyan növelni az endorfin szintet, ami az étkezés egyik ugyancsak pozitív hatása és az éhezéssel elmarad. Ezért, ha lehet, érdemes az esti órákban sportolni, mert így az elhízás szempontjából legveszélyesebb kalóriabevitel csökkenthető könnyebben.

A testsúly növekedésével mind nehezebbé válik a mozgás, a sport. Ez újabb pluszkilókat eredményez, és az így kialakult ördögi kör nehezen szakítható meg. Jó lenne, ha megfelelően hatékony étvágycsökkentővel, anyagcsere fokozóval rendelkeznénk, de sajnos ilyen egyelőre nincs. A néhány „fogyókúrás” tabletta, melynek fő hatása az étvágycsökkentés volt, a központi idegrendszeren keresztül hatott, s a mellékhatások miatt ezeket a forgalomból visszavonták, a nem hivatalos csatornákon terjedő szerektől pedig mindenkit óvnék.

Ha a konzervatív út járhatatlan

Az elhízás bizonyos mértéke konzervatív úton már gyakorlatilag kezelhetetlenné válik, ilyenkor kerülnek elő a különböző invazívnak nevezett sebészeti és endoszkópos lehetőségek. Előbbinél a tápcsatorna átalakításával akadályt képezhetünk a táplálék útjába, ilyen a gyomorgyűrű, vagy a bélcsatorna táplálék felszívó felületét kiiktató beavatkozás (by-pass műtétek), így nincs mód a tápanyagok lebomlására és felszívódására, a kalória a széklettel kiürül. Sajnálatosan azonban nem csak a hízást okozó plusz kalóriák, de az ásványi sók, vitaminok sem tudnak felszívódni, és ez komoly mellékhatásokat okoz. A műtéti jellegű beavatkozások a hasüreg megnyitásával járnak, így természetesen ennek megfelelően súlyosabbak a mellékhatások is, mint például az endoszkópos módszereknél, így az indikáció felállítása megfelelően képzett és tapasztalt szakértőt igényel. Ma hazánkban ezek a lehetőségek elérhetők, hozzáférhetők.

Az elhízottak egy része nem szeretne műtétet, vagy a túlsúly mértéke ezt nem teszi indokolttá, ugyanakkor a korábbi fogyókúrák eredménytelennek bizonyultak, sőt köszönhetően a „jojó”-effektusnak, még nőtt is a testsúly. Ilyen esetben jöhet szóba az endoszkópos módszerek alkalmazása. Ezek nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerűen elvégezhető ambuláns módszerek, melyek 20–30 percig tartanak és a beavatkozás után néhány órával a páciens hazamehet.

A legelterjedtebb endoszkópos módszer a gyomorba ültethető ballon. Ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy labdát, mely a gyomor űrterét kitölti, teltségérzést okoz, így nincs vagy jelentősen csökken a kínzó éhség. Az ötlet nem új keletű, a gondolkodást az a megfigyelés indította el, hogy bizonyos erősen lesoványodott, és ebbe végül elpusztult állatoknál a gyomor űrterét növényi rostokból összetapadt anyag tölti ki, táplálkozási képtelenséget és ennek következtében az állat halálát okozva. Hasonló jelenséget írtak le olyan elmebetegségben szenvedőknél, akiknél a haj rágcsálása, majd lenyelése okozott hasonló jelenséget. Ebből kiindulva a 80-as évek elején megalkották az első levegővel tölthető, szájon át levezethető gyomorballont, melyet öt elhízott nőn próbálták ki. A közlemény az igen jó hírű Lancet orvosi szaklapban jelent meg 1982-ben. Az eredmények nem vethetők össze a ma elérhetőkkel, de elindított egy csaknem 30 éve alkalmazott, egyre fejlődő, tökélesedő módszert az elhízás endoszkópos kezelésben. Ma már több tízezres alkalmazásokról számolnak be szerte a világon, miközben terjednek az egyéb, nem ballon jellegű endoszkópos módszerek is.

A cikk a reklám után folytatódik

A gyomorballon testsúly-csökkentő kezelés

A legelső lépés az alkalmazásban a páciens pontos belgyógyászati és pszichés állapotfelmérése az alkalmasságra, majd, ha a feltételek megvannak, a részletes és pontos tájékoztatás az elvárható eredményeket és lehetséges szövődményeket illetően. Az elmúlt 10 év tapasztalata alapján azt mondhatom, hogy ettől nem szabad sajnálni az időt, ez sem az orvos, de a beteg számára sem spórolható meg. A későbbi siker egyik fontos záloga a megfelelő betegkiválasztás. A nem együttműködő, csodaváró páciens nem sok sikerrel kecsegtet. Világosan értenünk kell, hogy a ballon ugyanúgy csak egy eszköz, mint az egyéb módszerek, még ha az egyik leghatékonyabb is a testsúlycsökkentésben. Ugyanúgy nem hatékony csak önmagában, a megfelelő diétás és életmód tanácsok betartása nélkül. A legkitűnőbben működő gyomorballon sem képes védelmet nyújtani a csokoládé vagy fagylalt kalória bomba ellen. Az étkezésnél tudnunk kell a bevihető kalóriák mértékét, a ballon nagyon hatékony segítség abban, hogy a korábbi helytelen táplálkozási szokásaink megváltozhassanak. Ha mindezt sikerül tisztáznunk a beteggel, akkor foghatunk hozzá a tényleges kivitelezéshez.

Először egy alapos, részletes tájékozódás szükséges a páciens állapotáról, betegségeiről – ha vannak. A módszer nagy előnye, hogy alig nagyobb megterhelés, mint egy gyomortükrözés, így akár súlyosabb kísérőbetegségekben – magas vérnyomás, cukorbetegség, de akár enyhébb szívelégtelenség esetén – is viszonylag biztonságosan alkalmazható. A 18 év alatti életkor kizáró tényező, és rendszerint 60 év az elfogadott felső korhatár.

Magát a beavatkozást általában intravénás altatással végezzük, a mintegy 400, általam alkalmazott kezelés során talán 10 alkalommal volt szükség intratracheális narkózisra. Ezt rendszerint az extrém mértékű túlsúly tette indokolttá. Először egy gasztroszkóp segítségével áttekintjük a nyelőcsövet, a gyomrot, a nyombelet, a fekély, súlyosabb gyulladás, vagy egyéb betegség kizárására. Természetesen, ha a gyomor vagy a nyelőcső nem egészséges a ballon kezelés nem jöhet szóba. Saját praxisomba ilyen szintén néhány alkalommal fordult elő, mindig panaszmentes elhízottaknál, azonban emiatt egyetlen alkalommal sem kellett végleg eltekintenünk a ballon behelyezésétől, néhány hónap után, elhárítva betegséget erre mindig sor kerülhetett.

Ha egészséges a felső traktus, az endoszkópot kihúzzuk és a ballont a gyomorba juttatjuk, majd az újra levezetett endoszkóp ellenőrzése mellett a ballont folyadékkel a szükséges volumenre töltjük. Ezt követően a ballon töltőkanüljét eltávolítjuk, majd meggyőződünk arról, hogy szövődmény nem történt, a ballon ép állapotban van és ezzel a beavatkozás, mely így rendszerint 15–20 percig tart, befejezettnek tekinthető. Általában néhány órás megfigyelést követően a páciens otthonába távozhat.

Néhány alkalommal (az esetek 2-3%-ban), az idegentest okozta kellemetlenség – fájdalom, hányinger – további orvosi segítséget igényel. A ballon okozta kellemetlenség igen ritkán, saját praxisomban összesen 3 alkalommal fordult elő az alkalmazás kezdeti időszakában – ilyenkor a behelyezést követően néhány nappal a ballont el kell távolítanunk.

Az eredmények igen meggyőzőek: a ballont viselők 90%-a fogy, és ezek kb. 70–75%-a a kívánt mértékben. A kb. 10%-os sikertelenség oka, szinten mindig a nem megfelelő együttműködés a páciens részéről. Az eddig alkalmazott ballont 6 hónapig viselheti a páciens, tehát a legideálisabb abban az esetben, ha a kitűzött cél nem több mint 25–30 kg-os fogyás, (kétségkívül előfordultak ennél nagyobb mértékű 40 kilogrammot is elérő súlycsökkenések, de ez a módszertől alapjában nem várható el). A hat hónap leteltével a ballont a lehelyezéskor alkalmazott endoszkópos módon távolítjuk el.

Az utóbbi időszak szenzációs újdonsága, az újratölthető, úgynevezett Spatz ballon (képünkön, fent), mely ráadásul egy évig is benntartható. Ennek a néhány hónapja alkalmazott ballonnak az óriási előnye, hogy a volumen növelhető, de akár csökkenthető is, ha intolerancia miatt szükséges, így némi túlzással egy ballon áráért gyakorlatilag kettőt alkalmazhatunk. A lehelyezés, újratöltés szintén endoszkóppal történik.

A gyomorba helyezhető ballont először 2000-ben alkalmaztam, majd azóta, csaknem 400 ilyen típusú kezelést végeztem, Néhány hónapja kezdtük el az újratölthető ballon használatát. Ez alatt a nem rövid idő alatt súlyos szövődmény nem fordult elő, és betegeink mintegy 90%-a elégedett volt a kezeléssel.

Dr. Bene László Ph.D.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!