Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Resveratrollal a metabolikus szindróma ellen?

szolo 0006346897QAz Albertai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy a számos élelmiszerben természetesen előforduló erős antioxidáns, a resveratrol, megelőzi a később akár cukorbetegséghez is vezető szindrómát egyes utódokban.

A resveratrol gyümölcsökben, diófélékben és a vörösborban fordul elő, és a kutatások kimutatták, hogy több faj élettartamát is képes meghosszabbítani.

Azokban az emberi utódokban, akik növekedési zavarokon esnek át az anyaméhben, nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki idősebb korukban anyagcserezavarok. Az egyetem kutatói azonban Jason Dyck és Sandra Davidge vezetésével azt bizonyították, hogy ha resveratrolt adnak be a kísérleti patkányok fiatal ivadékainak az elválasztás után, meg lehet előzni a metabolikus szindróma kialakulását, melyet glükóz intolerancia, inzulin-rezisztencia és a hasi zsír nagyobb lerakódása jellemez.

A Diabetes folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt írták, hogy ez az első potenciális farmakológiai kezelés, amely segíthet azoknak a csecsemőknek, akik a növekedést korlátozó környezetben fejlődtek az anyaméhben.

A cikk a reklám után folytatódik

„Létezik egy elmélet, mely szerint a méhben genetikai módosulások következnek be: a korlátozó környezet átprogramozza a magzatot, a születés után azonban ezért tudnak olyan gyorsan regenerálódni” – nyilatkozta Dyck. „Amikor a csecsemők növekedése korlátozott, általában a születés utáni időszakban hozzák be a lemaradást. Valószínűleg ez az átprogramozás hozhatja létre ezt a fajta „takarékos” fenotípust, ami miatt fogyasztani és raktározni akarnak, és be akarják hozni a többieket. Ez a genetikai átprogramozás azonban sebezhetőbbé teszi őket többféle anyagcserezavar kialakulásával szemben.”

A kutatók annak vizsgálatával folytatják kutatásukat a témában, hogy az anya kezelése a terhesség alatt megelőzheti-e az anyagcserezavarokat azokban a patkányivadékokban, amelyek növekedése korlátozott az anyaméhben.

Kapcsolódó kifejezések: antioxidáns  metabolikus szindróma  resveratrol  vörösbor 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!