Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Lisztérzékenység felnőtteknél is kialakulhat

Lisztérzékenység felnőtteknél is kialakulhatAz orvosokat igencsak meglepte legutóbbi kutatásuk eredménye: kiderült ugyanis, hogy a lisztérzékenység az élet későbbi szakaszaiban is kialakulhat, holott eddig úgy gondolták, hogy csak gyermekkorban alakulhat ki.

Lisztérzékenység: egyre több embernél fedezik fel...

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az autoimmun betegséget egyre több embernél fedezik fel. A kutatók 1974 és 1989 között összesen 3511 ember egészségi állapotát követték nyomon.

Megfigyelték, hogy a lisztérzékenyek aránya körükben a duplájára nőtt az évek alatt. Találtak 15 olyan felnőtt embert is, akiknek a vérmintája nem mutatott a betegségre utaló jelet, mégis lisztérzékenyek voltak.

A cikk a reklám után folytatódik

Újra kell értelmezni a lisztérzékenység kapcsán felmerülő nézeteket és feltételezéseket

Így vélekedik legalábbis az Annals of Medicine. Az újabb és újabb kutatások folyamatosan bebizonyítják, hogy még nagyon keveset tudunk erről az autoimmun betegségről. Éppen ezért át kell értékelni az eddigi tudásukat róla, főleg most, hogy kiderült: felnőtteknél is kialakulhat a lisztérzékenység – mondta dr. Eric Esrailian gasztroenterológus. 

A lisztérzékenyeknél akkor jelentkezik heves reakció, ha glutént fogyasztanak – ez egy olyan alapvető fehérje, amely megtalálható a búzában, az árpában és a rozsban. A kezdeti tünetek közé tartozik a hasmenés, a székrekedés, a fogyás, a vérszegénység és a fáradékonyság.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!